Pooh's Magazine editie 1/95
1 Juli 1995

Titel : The Quick and the Death
Regisseur : Sam Raimi
Met o.a. : Sharon Stone, Gene Hackman, Russell Crowe release : 6 juli 1995
Waardering : 7 uit 10

Deze slotfilm van het filmfestival in Cannes moet niet al te serieus bekeken worden. Het recept van deze film is hetzelfde als van Bad Girls: "Men neme een of ander western-script wat op de plank afgekeurd ligt; vervang een of meerdere stoere mannelijke helden door appetijtelijke dames, en voilà centen vangen aan de kassa". Bij Bad Girls was het zo dat de film op de plank "afgekeurd" had mogen blijven liggen (niet in de laatste plaats vanwege het poeze-lachje van Andie MacDowell), maar the Quick and the Death is wel een leuke film geworden.

Gene Hackman is uiteraard weer uitstekend, en zelfs Sharon Stone is te pruimen als stoere heldin. Het verhaal op zich is zo dun als wat, mevrouw Stone heeft met iemand nog een appeltje te schillen, en komt net in het stadje waar het slachtoffer woont als er een "quick draw" wedstrijd is. Allerlei fijne emotionele problemen beletten onze heldin natuurlijk om de boef meteen maar omver te schieten. Ze doet dus fijn mee met de wedstrijd. Om e.e.a. compleet te maken mag Sharon, toeval o toeval, ook nog een beetje vrijen met een medespeler.

Als je de film ziet weet je dat de film zichzelf ook belachelijk vindt, en dat maakt 'm heel erg leuk. Je ziet aardig wat beelden van de "Quick draw" wedstrijd, en er wordt aardig in gevarieerd. Helaas niet genoeg, want je wordt ze op een gegeven moment wel beu. In ieder geval is de gang naar de bioscoop zeker geen verspilde moeite, al moet je wel films met een knipoog kunnen bekijken.

Copyright 1995 Hans Siemons (hans@prime.morgana.nl)


Return to index