Pooh's Magazine editie 1/95
1 Juli 1995

THREESOME
een recensie door Menno Peeters

Waardering: 7.0 (max. 10.0)

Jaar : 1993
Speelduur: 95 min.
Regie : Andrew Fleming
Produktie: Brad Krevoy, Steve Sabler
Script : Andrew Fleming
Muziek : Thomas Newman
Cast : Lara Flynn Boyle, Stephen Baldwin, Josh Charles,

Alexis Arquette, Martha Gehman
Zonder twijfel zijn er weinig films die een driehoeksverhouding zo in beeld hebben gebracht als THREESOME. Toch staat het script niet bijster bol van originaliteit. De grootste vraag blijft na afloop toch of het voornamelijk een komische film was of niet.

Dankzij de geweldige bureaucratie in een studentenhuis wordt studente Alex (Lara Flynn Boyle) kamergenote van twee jongens, Eddy (Josh Charles) en Stuart (Stephen Baldwin). In eerste instantie wil ze daar zo snel mogelijk weg, maar na enige tijd kunnen de drie prima met elkaar opschieten. Meer dan dat zelfs, want Alex wordt verliefd op Eddy, Stuart geilt op Alex en Eddy komt er tot zijn eigen verbazing achter dat hij Stuart aantrekkelijker vindt dan Alex. Aldus ontstaat een nogal ingewikkelde situatie waarin liefde, studentengrappen en vooral sex hoogtij vieren.

THREESOME kent hele geestige passages; met name die waarin, in een vroeg stadium van de verhouding(en), Alex met een vriendje thuiskomt en Stuart en Eddy in haar bed liggen 'omdat hun bed stinkt'. De stank is overigens afkomstig van een beschimmelde pizza, voedsel dat (in onbeschimmelde vorm) realistisch veel geconsumeerd wordt. Stuart's 'She hung up' als hij Alex, die inmiddels met Larry in bed beland is, is wellicht de meest geslaagde zin uit de hele film.

Daarnaast echter zijn er ook enkele, een stuk minder geslaagde scenes. De manier waarop een vrijpartij aan een meer wordt onderbroken ligt wel erg voor de hand en bovendien sluimert dan nog steeds de vraag door het hoofd waarom de jongens, terwijl de rest van de kledij aan wal wordt gedumpt, hun sokken aanhielden toen ze het water insprongen.

Een grotere misser is echter de verhouding plezier-depressie. Natuurlijk mag de film best vrolijk van aard zijn, maar vooral het afgeraffelde slot komt geforceerd over. De nodige breuk lijkt geen van de partijen tot extreme emoties te roeren en het drama dat er wel is, lijkt ook niet erg realistisch. Stuart blijkt opeens in staat tot een ernstige daad, terwijl hij tot dan toe enkel en alleen de levensgenieter en de sexmaniak was geweest.

Het verdriet van Alex en Eddy wordt beter in beeld gebracht. Lara Flynn Boyle, die op sommige momenten gigantisch aan Marisa Tomei doet denken, mag zich lekker uitleven. In de bibliotheek erotische gevoelens uiten, keihard lachen in een cafeetje en zielig op bed zitten klagen over de moeilijkere dingen des levens, ze kan het allemaal prima aan. Boyle is een actrice die, mits ze diepergaande rollen dan die in THREESOME kiest, in de voetsporen van Winona Ryder (THREESOME herinnert ook meteen aan REALITY BITES) en eerdergenoemde Marisa Tomei kan treden. Maar het is niet onwaarschijnlijk dat ze dezelfde kant opgaat als Twin Peaks-collega Madchen Amick, die tegenwoordig met erotische aktiefilms en thrillers weinig indruk maakt.

Josh Charles neemt de meest interessante rol voor zijn rekening. In de beginfase van de film leert Stuart Eddy het een en ander over zuipen, het versieren van meisjes en de manier waarop het beste aan sex te komen en hoe het te doen. Hij doet dit met weinig aan de fantasieen overlatende gebaren en Eddy komt erachter dat die hem meer opwinden dan het verhaal zelf. Later gaat er, zoals hij zelf zegt, 'een wereld voor hem open', als hij uiteindelijk ook van het lichaam van Alex probeert te gaan genieten. Ondertussen is hij er heilig van overtuigd dat Stuart, ondanks zijn vele ruige verhalen, zelf ook homofiel is.

Stephen Baldwin, broer van William en Alec, heeft duidelijk veel plezier in zijn soms afstotend sexueel georiënteerde rol. Ook Stuart ondergaat een ware metamorfose en dat is gewoon interessant. Een sterk punt is zijn volledige tolerantie t.o.v. homofilie.

THREESOME bevat een dosis sex waar maar weinig tienerfilms de afgelopen jaren aan toe gekomen zijn. Gelukkig worden de homofiele gevoelens net zo makkelijk in beeld gebracht als alle andere. Dit gebeurt weliswaar niet in dezelfde mate, maar wel in zowel komische als emotionele omgeving. Weinig verhullende scenes zijn aanwezig, maar absoluut functioneel, evenals de tevens sexueel getinte passages waarin de kleren aanblijven. De soundtrack bevat nummers van o.a. U2, New Order en Duran Duran, maar deze vervullen in de film een ondergeschikte rol, simpelweg omdat geen van de hoofdrolspelers grote interesse in muziek toont (dat was in REALITY BITES anders). THREESOME is een bij vlagen romantische en komische film, waarin iets meer diepgang niet had misstaan.

(c) Menno Peeters, 18-06-95


Return to index