Pooh's Magazine editie 2/95
1 Augustus 1995

Hebben BBS'en nog bestaansrecht?

In tegenstelling tot wat veel mensen zullen denken wordt het gemiddelde BBS niet bedreigd door het Internet. Internet is momenteel een chaotisch toestand zonder veel structuur en het vinden van bestanden en informatie is vaak geen onderneming die in een achteloos half uurtje geklaard is. Ja, de grote bedrijven, IBM, Microsoft, Novell etc. zijn goed te vinden, maar een WP51 schermdriver of een wat obscure utility is al een stuk lastiger. Een goed gestructureerd BBS hoeft voor het Internet nog niet echt bang te zijn.

Het echte gevaar komt uit een heel andere hoek: de CDrom. Het overgrote deel van de BBS'en profileerd zich voornamelijk als fileserver. De berichten gebieden zijn stoffige hoekjes met spinnewebben tussen de hotkeys en alleen online spelletjes en meerlijns chatten wil nog wel eens een paar gebruikers trekken. Maar voornamelijk toch files. En dat kan de CDrom net zo goed, zo niet beter.

600Mb per schijfje, een zoekprogramma wat sneller en fraaier kan werken dan wat online mogelijk is. Installatieprocedures etc. En aangezien bestanden steeds groter worden (De eerste 10 megabyte DEMO's zijn al gezien) wordt het downloaden van al die files steeds onaantrekkelijker. Zelfs op hoge snelheden valt tegen 10 meg niet op te downloaden. Natuurlijk zijn er mensen die het doen, maar eigenlijk is het gekkenwerk. Een snel modem kost het zelfde als een CDrom speler. Shareware cd's heb je al voor rond de 30 gulden en soms komt er zelfs elke maand een nieuwe, up to date, versie uit..

Het antwoord van de BBS'en is om meerdere CD's online te hangen, maar daarmee dreigt het tweede gevaar: de eentonigheid. Door de CD's en de fileecho's beginnen BBS'en steeds meer op elkaar te lijken. Kon je vroeger nog eens neuzen op een ander BBS in de hoop iets tegen te komen wat je niet kende, tegenwoordig heeft vrijwel iedereen het zelfde aanbod waarbij verder ook niet gekeken wordt naar het nut van files. Foto's van missende kinderen in de USA mag aldaar een nobel doel dienen, om al die foto's naar Europa te halen lijkt me toch een zinloze bezigheid. Het zelfde geldt voor area's vol met amerikaanse belastingprogramma's, teksten van het congres etc.

De orginele vraag, heeft het BBS bestaandsrecht, kan volgens mij beantwoord worden met een ja en een nee. Het traditionele BBS als knooppunt van (nieuwe) bestanden gaat het verliezen van de CD. Maar uiteraard zijn er compensaties! Het BBS als knooppunt en ondersteuning van een groep programmeurs, het BBS als ontmoetingsplaatst van gelijkgestemden. Een selectie van bestanden met een bepaald onderwerp, want ook CD's worden vaak volgepropt met alles wat voor handen is.

Het gespecialiseerde BBS kan de toekomst aan. Niet alles voor iedereen proberen te zijn, maar je specialiseren in een bepaald onderwerp. Esperanto, Elektronische tijdschriften, onderwijs, spelletjes, onderwerpen genoeg. En een kleinere, gelijkgestemde, groep gebruikers zal voor de sysop ook leuker zijn dan het puur draaiend houden van een systeem waar mensen alleen maar komen om te halen en te klagen over ratios. Tenslotte is voor velen het runnen van een BBS nog steeds een hobby.


Return to index