Pooh's Magazine editie 2/95
1 Augustus 1995

Titel : Crimson Tide
Regisseur : Tony Scott
Met o.a. : Gene Hackman en Denzel Washington
Release : Augustus 1995
Waardering : 7 uit 10

Hoewel de koude oorlog voorbij is hebben rebellen Russische nucleaire wapens in handen en vormen een bedreiging voor de Verenigde Staten. De USS Alabama, een duikboot, zet koers richting de aziatische kust om een eventueel defensieve aanval te kunnen uitvoeren. Op de USS Alabama zien we Captain Ramsey (Gene Hackman) en z'n commanding officer Ron Hunter (Denzel Washington). Dit is voor hen de eerste keer dat ze samen op een duikboot zitten, ze weten nog niet echt wat ze aan elkaar hebben. Captain Ramsey heeft jarenlange ervaring op z'n naam staan, Ron Hunter veel theoretische kennis, maar nog weinig praktijk ervaring.

Ze krijgen de opdracht om een preventieve aanval uit te voeren op de russische nucleaire installaties. Dan komen ze in de buurt van een mogelijk vijandige onderzeeër, en wordt de communicatie met de buitenwereld verbroken juist als er een bericht binnenkomt. De strijd tussen Captain Ramsey en C.O. Ron Hunter is het thema van de film. Wel of niet de raketten afvuren, want het nieuwe bericht kon een opdracht zijn om de aanval te stoppen.

De omgeving van een onderzeeër is een uitstekende manier om het zweet van de bemanning op de voorhoofden van de toeschouwers te krijgen, en Crimson Tide lukt dat ook goed. Visueel ziet e.e.a. er prima uit, behalve als je de buitenkanten van de onderzeeërs, en het schieten van de torpedo's ziet, dat soort spul kun je kopen in het speelgoed rek van je supermarkt. Gelukkig is dat maar een klein deel van de film. Verder zit e.e.a. prima in elkaar en is de spanning goed opgebouwd.

Copyright 1995 Hans Siemons (hans@prime.morgana.nl)


Return to index