Pooh's Magazine editie 2/95
1 Augustus 1995

Dat zijn nou typisch Grieken.

Een gids voor xenofoben.
Getrouwd met een Griekse ben ik uiteraard altijd nieuwsgierig naar alles wat met Griekenland te maken heeft. Toen ik dit boekje in de winkel tegenkwam was het dan ook snel gekocht. Volgens de achterkant blijft er in het boekje geen taboe onbesproken. Kritisch, humoristisch en recht door zee.

Mooie kreten, maar kan een Griekse schrijfster wel dusdanig objectief over haar eigen volk zijn? Alexandra Fiada, geboren en getogen in Athene, kan het in iedergeval wel. Op een eerlijke en vrolijke wijze passeren de goede, maar vooral ook de minder goede kanten van de Griek de revue.

In een razend tempo komen zaken als onder andere taal, humor, indentiteit, karakter, normen en waarden, gedrag, manieren, obsessies aan de orde. Om niet te veel van de inhoud prijs te geven hier een kort fragment uit het hoofdstukje over Grieken achter het stuur:

"Stalen zenuwen, de reflexen van een trapeze-artiest en een bijzonder
waakzame beschermengel zijn onontbeerlijk om het Griekse verkeer te
overleven. De Grieken hebben een haat-liefdeverhouding met hun
dashboard, waardoor de nietsvermoedende bestuurder zelf uit moet zien
te vinden of de auto voor hem van weghelft zal veranderen, vaart gaat
minderen of zelfs abrupt, zonder vooraankondiging zal stoppen."
Voor een ieder die ooit in Griekenland is geweest en meer gedaan heeft dan op het strand liggen, is dit boekje een feest der herkenning. Voor hen die nog willen gaan staat er voldoende informatie in om geen grote sociale blunders te begaan en zich staande te houden in dit fascinerende land. Hoe dan ook, dit boek is leuk leesvoer voor iedereen die geïnteresseerd is in andere culturen en landen.

Dat zijn nou typisch Grieken is een deel uit een serie die ook deeltjes over Zweden, Fransen, Spanjaarden, Amerikanen en Engelsen omvat. Een deel over Nederlanders wordt aan het eind van het jaar verwacht.. M'n vrouw kan niet wachten, de zoetheid van wraak...

Dat zijn nou typisch Grieken.
(Origineel: The Xenophobe's Guide to the Greeks)
Alexandra Fiada
Uitgeverij Krikke c.s.
ISBN: 90-5641-004-0
Prijs: 8,50 gulden.


Return to index