Pooh's Magazine editie 3/95
1 September 1995

Titel : Braveheart
Regisseur : Mel Gibson
Met o.a. : Mel Gibson, Patrick McGoohan, Sophie Marceau, Brendan Gleeson, Catherine McCormack and Angus Macfadyen.
Release : 7 September 1995
Waardering : 9 uit 10

Braveheart vertelt het verhaal over de 13e eeuwse Schotse held, William Wallace, welke vocht voor de vrijheid van Schotland. Echt authentiek kun je de film Braveheart niet noemen, dit soort helden wordt in de loop der jaren steeds verder de hemel in geprezen. Zelfs toen hij leefde waren de verhalen over Wallace sterker dan de werkelijkheid (dit laat de film overigens nog op een leuke manier zien). Maar of het waarheidsgetrouw is doet er niet zo toe, er blijft een schitterende film overeind staan.

In de 13e eeuw was schotland bezet door de Engelsen. Nadat de Engelsen zijn geliefde gedood hadden is William Wallace (Mel Gibson) gaan vechten voor de vrijheid van Schotland. Dit vechten gaat gepaard met bloed, romantiek, vertrouwen, liefde en vriendschap. En ook al komt William Wallace uiteindelijk gruwelijk aan z'n eind (uitgerekt, onthoofd en gevierendeeld zodat zijn graf niet bezocht kon worden), hij komt toch als overwinnaar uit de strijd!

Een vergelijking met de andere 1995 film uit de Schotse hooglanden, Rob Roy, kan natuurlijk niet uitblijven. Ik was destijds danig onder de indruk van Rob Roy, mooi verhaal en schitterende lokaties. Braveheart laat een nog mooier verhaal zien en ook de lokaties zijn een stuk mooier. Voeg daar een briljante soundtrack van James Horner aan toe, en je hebt een waar meesterwerk te pakken. Ondanks z'n lengte van bijna 3 uur vliegt de tijd voorbij. Zien deze avondvullende film!

Copyright 1995 Hans Siemons (hans@prime.morgana.nl)


Return to index