Pooh's Magazine editie 3/95
1 September 1995

Voor het te laat is.

Schande! Ja, u leest het goed.. Een schande is het.. Wanneer je in een gemiddelde boekwinkel zoekt naar de werken van Douglas Adams is er een grote kans dat ze uitverkocht zijn. De Hitch Hicker's Guide To The Galaxy is absolute een goed verkochte trilogie (die overigens intussen uit vijf delen bestaat..) De verhalen over Dirk Gently zijn wat minder bekend, maar toch. Je vind hem niet bij de Slegte of in de ramsj bij V&D. Waarom zijn boek "Voor het te laat is" daar dan wel terecht is gekomen is mij dan ook een raadsel. Een goede reden om er eens een stukje over te schrijven!

"Voor het te laat is" is het verslag dat Douglas Adams schreef over de reizen die hij samen met de zoöloog Mark Carwardin maakte. Mark werkt voor het Wereld Natuur Fonds en samen maken ze een zestal expedities op zoek naar de zeldzaamste dieren ter wereld.

Het boek is voorzien van kleurenfoto's van de dieren, de omgeving en van de beide heren zelf. Tot zover niets bijzonders.. Althans, niet voor de Douglas Adams fan. Gelukkig echter zijn de verhalen in het boek overduidelijk van zijn hand en voorzien van een forse dosis humor. De beschrijving van hun speurtocht naar condooms in het puriteinse China (om een microfoon waterdicht te maken) gaf mij hier en daar tranen in de ogen van het lachen.

Ook de belevenissen met de burocratie in Zaïre zijn het lezen waard en zullen Douglas zeker terug hebben doen denken aan het Infocom adventurenspel "Bureaucracy" waarvoor hij het script geschreven heeft.

Uiteraard is het boek niet alleen maar humor. Het onderwerp is triest genoeg en beide auteurs zijn zeker begaan met het onderwerp. Ze proberen zich er niet met een gemakkelijke grap af te maken. De verhouding tussen humor en ernst is echter dusdanig dat het een plezierig leesbaar boek is geworden, dat ik in één ruk heb uitgelezen.

"Voor het te laat is" heb ik gekocht in de uitverkoop van V&D waar het voor een zacht prijsje te krijgen is. In de normale boekenzaken ben ik het nooit tegengekomen. Wie het wil lezen c.q. kopen zal dus snel moeten zijn en geluk moeten hebben.. Voor het te laat is..

Voor het te laat is
Douglas Adams & Mark Carwardine
Uitgeverij de fontein
ISBN 90 261 0483 9


Return to index