Pooh's Magazine editie 3/95
1 September 1995

TMF of MTV?

Begin juli kwam ik terug van vakantie. Ik zette de TV aan en zocht naar mijn vertrouwde zender. Ja, er waren wel videoclips maar er klopte iets niet. De kleine lettertjes rechtsboven luidden TMF6 en niet MTV. Paniek! Waar is mijn MTV? Welke zieke geest zette TMF (The Music Factory) op de kabel? Na de eerste teleurstelling, dacht ik...nou ja...laten we het nog niet veroordelen. Laten we het eerst bekijken...

Oh dear! Meestal oude videoclips en alles door elkaar. Een beetje Bobby Brown, een snufje Nirvana en waarom niet een beetje headbangen. Er zijn geen programma's voor alternatieve muziek, geen rap en geen heavy metal. Als ze er zijn, weet niemand het... De programma's hebben de naam van de presentator en dat zegt niets over de inhoud.

In claustrofobische kamertjes presenteren ze de shows. Statisch camerawerk, meestal close-ups (natuurlijk, er is verder niets in de kamer), vervelende kleuren en kleren die er uit zien alsof ze door hun moeders zijn gekocht. Fabienne probeert "iets geks" te doen maar dat lukt niet. Eric de Zwart met winterse kleren terwijl het buiten 30 graden is...doe de c.v. aan als het zo koud is, wanneer is deze show eigenlijk opgenomen?

De Top 30 op Zaterdag. Nummer 20, nummer 19 dan een cliptip (een andere videoclip, heeft niks met de Top te maken) verder met 18, 17 en nog en cliptip. Dat is geen Top 30 meer, dat is een "Top iets en nog iets".

De bedoeling was dat TMF de Nederlandse muziekscene zou promoten (volgens een artikel in de Veronica gids). Als dat een videoclip van de Sjonnies betekent, kan ik zonder... Aan de andere kant, als ik nog een keer de "Shy guy" zie, word ik gek. Ze hebben een fixatie op een paar liedjes en ze spelen die VOORTDUREND. Drie maal per dag een herhaling van hetzelfde programma is ook niet bijster interessant.

TMF is helaas niet erg professioneel. Maar het is ook niet een leuke amateuristische poging. De mensen stralen geen enthousiasme uit en ze werken onafhankelijk van elkaar. Als TMF zich op de kabel zou moeten bewijzen, zou het nooit lukken. Terwijl MTV een oase in de ether is. Je zapt en je stopt om verder naar Ray Cokes en "Most Wanted" te kijken. Er zijn andere programma's behalve videoclips. Style, mode, interviews, reportages. Het is begrijpelijk dat er meer geld ingestopt wordt maar je kunt het zien. TMF is een goedkope imitatie en biedt niets extra's. Laat ze groeien, maar waarom moeten wij de eerste stapjes van deze kleuter volgen op de TV?

Toen Veronica de knop 6 van onze remotecontrol claimde, heeft TMF zijn logo op z'n kop gezet en is nu TMF9. Totdat zij hun eigen identiteit vinden, wil ik het origineel terug!

Eleni Antonakou


Return to index