Pooh's Magazine editie 4/95
1 Oktober 1995

Titel : Apollo 13
Regisseur : Ron Howard
Met o.a. : Tom Hanks, Bill Paxton, Kevin Bacon, Ed Harris en Gary Sinise
Release : 12 oktober 1995
Waardering : 9 uit 10

Apollo 13 gaat over de missie van de Apollo 13 in April 1970. Negen maanden na de vlucht van Apollo 11, de beroemde vlucht met de eerste landing op de maan. Tijdens de lancering valt er één moter uit. NASA roept opgelucht dat ze "het foutje voor deze reis" nu hebben gehad. Helemaal gelijk kregen ze niet, want tijdens het roeren in een tank vindt er een explosie plaats die de terugkomst van de astronauten bijna onmogelijk maakt. Door zuurstof- en energietekort stapelt probleem op probleem zich op.

Hoewel het verhaal bekend is, en de goede afloop ook, zit je bij Apollo 13 op het puntje van je stoel. De diverse problemen die zich voortdoen aan boord en aan de grond voeren de kijker steeds naar een nieuw hoogtepunt.

De scenes aan boord van de Apollo 13 zijn zeer goed en komen buitengewoon levensecht over. De astronauten Jim Lovell, Fred Haise en Jack Swiggert worden levensecht neergezet door respectievelijk Tom Hanks, Bill Paxton en Kevin Bacon. De grondploeg wordt neergezet door o.a. Gary Sinise die Ken Mattingly speelt, de astronaut die op het laatste moment vervangen werd. Ken speelt een cruciale rol in de terugkeer van de Apollo 13. Ook Ed Harris als Gene Kranz doet z'n werk goed.

De film heeft zich in mijn voorlopige top 3 van 1995 geschaard bij Braveheart en The Shawshank Redemption! Zien zien zien!

Copyright 1995 Hans Siemons (hans@prime.morgana.nl)


Return to index