Pooh's Magazine editie 4/95
1 Oktober 1995

John's Fire Witch.

Voor iedereen die het grafisch geweld van allerlei spelletjes op de PC wel eens een keer zat is, zijn er natuurlijk genoeg alternatieven. Een text-adventure is daar één van. Het probleem dat velen net als ik bij dit soort spelletjes echter waarschijnlijk ondervinden, is de soms schier onoplosbaar lijkende puzzel. Om te beginnen moet je beschikken over genoeg inbeeldingsvermogen, en dan ook nog in staat zijn grote hoeveelheden gegevens vast te houden. Bovendien is niet iedereen even goed thuis in mythes, sagen, allerlei ascpecten die het geloof betreffen of bijvoorbeeld science fiction. Dat is echter wel waar dit soort spelletjes vaak op gebaseerd is.

Voor diegenen die toch wel (weer) eens een text-adventure willen proberen, is er nu nieuwe hoop. John's Fire Witch is een betrekkelijk kleine en eenvoudige adventure. De opzet van het verhaal is dat je een afspraak hebt met je vriend John, die je al geruime tijd niet meer gezien hebt. Samen willen jullie eens een nachtje lekker bijkletsen en doorzakken. Op de afgesproken tijd verschijn je zelf in het betreffende cafe, maar John komt niet opdagen. Als hij ook na langere tijd nog steeds niet opgedoken is, begint het je te vervelen, en besluit je 'm thuis op te zoeken. Ook daar tref je 'm niet aan, en vermoeid en in slaap gesust door het vele bier dat je ondertussen in je eentje weggewerkt hebt, leg je je te rusten in z'n woonkamer. De volgende ochtend wordt je wakker ...

Het hele verhaal speelt zich af in ruim 30 vertrekken, en dat is voor een adventure niet al te veel. Ook zijn de opdrachten niet al te ingewikkeld, hoewel ook hier kennis van zaken op een gegeven moment ook niet ontbreken kan: welke zes artikelen verbeelden de gevraagde zondes, bijvoorbeeld? Goed zoeken en vooral goed nadenken zijn echter ook een vereiste, en uiteindelijk moet je natuurlijk ook gewoon dingen durven proberen. En neem voor het gemak toch maar even potlood, gum en papier bij de hand, want een uitgetekende plattegrond maakt toch vaak een heleboel duidelijk.

Deze adventure blinkt in nog een aantal dingen uit, die het een geschikte kandidaat maken voor beginnende onderzoekers: tekst die van het beeldscherm verdwenen is kan nog van behoorlijk ver worden teruggehaald, allerlei al gegeven commando's kunnen voor herhaling met behulp van pijltjes-toetsen worden opgezocht, en wat vooral ook erg makkelijk is, is dat een gedane actie weer ongedaan kan worden gemaakt. Een verkeerde beweging kan dus wel de dood tot gevolg hebben, maar je roept jezelf net zo makkelijk weer tot leven. Eens een keer wat proberen is dus niet meteen fataal. En uiteraard kan een spelletje halverwege worden afgebroken en opgeslagen, om een dag later weer vrolijk opgepakt te worden, om met nieuwe inzichten de overwinning tegemoet te gaan.

Er schijnt overigens een file met oplossingen te zijn. Voor degenen die echt niet verder komen, een bruikbaar steuntje. Zelf had ik die file hier niet, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik er zonder raadpleging van een "eigen", andere bron ook niet helemaal uitgekomen was. Voel u dan ook vooral niet geremd even te spieken als u echt vast zit.

Een aanrader. Voor wie deze adventure uit heeft en meer wil, is er volgens hetzelfde concept (gebouwd met dezelfde adventure-module) het spel Deep Space Drifter: een science fiction achtig spel, dat qua bediening nagenoeg hetzelfde werkt, maar een compleet ander en groter verhaal bevat. Uw vliegende reporter is hier zelf nog in onderweg, dus of en hoe 't tot een goed eind komt kan ik niet vertellen, maar ik laat het graag aan uw eigen pioniersmentaliteit over dat te ontdekken.

John's Fire Witch en Deep Space Drifter zijn in ieder geval te vinden op het Internet: ftp.gmd.de in de Interactive Fiction directories.

--------
Opmerking van de hoofdredacteur:

Alle software die besproken wordt in Pooh's magazine, is ook te vinden in het Pooh's magazine gebied op Pooh's Headquarter. Zie de colofon voor telefoonnummers en adressen.


Return to index