Pooh's Magazine editie 5/95
1 November 1995

Maan mannen
(Waargebeurd verhaal)

Rond 1966, terwijl een NASA team aan de Apollo missie werkte, brachten ze de astronauten naar Tuba City, waar het terrein van het Navajo reservaat op het oppervlakte van de maan lijkt. Samen met de vrachtwagens en de grote voertuigen waren er twee astronauten die gekleed waren in ruimtepakken.

Vlakbij keken een Navajo schaapherder en zijn zoon naar de rare wezens die af en toe verzorgd werden door het personeel. Het NASA team zag de twee Indianen en benaderde hen. De oude man sprak geen Engels en zijn zoon vroeg namens hem wat dat voor rare wezens waren. De NASA mensen zeiden dat dit gewone mensen waren die zich voorbereidden om naar de maan te gaan. De oude man was opgewonden en vroeg of hij een boodschap met de astronauten naar de maan kon sturen.

Het NASA personeel vond het een geweldig idee en bracht een cassette- recorder. Nadat de man zijn boodschap had ingesproken, vroegen ze zijn zoon om het bericht te vertalen. Hij weigerde.

Later vroegen ze meer mensen van het reservaat om het bericht te vertalen maar allemaal begonnen ze te grinniken en weigerden dit. Uiteindelijk vertaalde iemand het bericht tegen betaling:

"Kijk uit voor deze kerels, ze komen om jullie land af te pakken"!

Charles Phillip Whitedog, Ojibway and Network Manager Multimission Ground Systems Office (Mission Control), Jet Propulsion Laboratory, NASA (Vertaald door Eleni Antonakou)


Return to index