Pooh's Magazine editie 5/95
1 November 1995

Titel : Species
Regisseur : Roger Donaldson
Met o.a. : Ben Kingsley, Michael Madsen, Forest Whitaker, Alfred Molina, Marg Helgenberger, Natasha Henstridge
release : 26 Oktober 1995
Waardering : 7 uit 10

Species gaat over de jacht op Sil (filmdebuut van model Natasha Henstridge), een buitenaards wezen in de verpakking van een bijzonder aantrekkelijk uitziende dame. Sil is gecreëerd door het menselijk DNA te verrijken middels een procedure aangereikt door buitenaardse wezens. Besloten werd een vrouw te nemen, die zou beter controleerbaar zijn. Niet dus! De wetenschappers, waaronder Xavier Fitsch (Ben Kingsley) besluiten om haar te doden. Sil ontsnapt hierop.

Er wordt een team onder leiding van Xavier Fitsch samengesteld, met wetenschappers (Alfred Molina en Marg Helgenberger), een helderziende (Forrest Whittaker) en een jager (Michael Madsen). Zoek en vernietig luidt de opdracht. Het gevaar bestaat nl. dat Sil zich voort gaat planten en de mensheid vernietigd gaat worden.

Qua plot en verhaal stelt het dus niet veel voor, maar dat mag de pret niet drukken. Michael Madsen is cool als altijd. Wat wel naar het einde van de film buitengewoon irritant begint te worden, is de rol van Forrest Whittaker als "ziener". Als er een beslissing "gaan we links of gaan we rechts" genomen moet worden "voelt" hij dat gewoon (en heeft uiteraard altijd gelijk). Dat dit het tempo van de film omhoog jaagt (geen ingewikkelde opspoor methodes nodig) mag dan het voordeel zijn, het wordt wel erg ongeloofwaardig.

De film is ook rijkelijk gevuld met special F/X en die zien er heel leuk uit. De gilletjes bij sommige scenes zijn niet van de lucht. Over de eindscene zijn de meningen nogal verdeeld, er zijn er die vinden dat het de hele film naar beneden haalt. Zelf vond ik het ook niet echt bij de rest van de film horen, al zag het er best tof uit.

Ik denk dat Species het vrij goed gaat doen in de bioscopen. Ik heb al aardig wat mensen bij de poster betrapt die 'm wilden zien. En voor een avondje "vermaak" is Species zeer geschikt.

Copyright 1995 Hans Siemons (hans@prime.morgana.nl)


Return to index