Pooh's Magazine editie 5/95
1 November 1995

Titel : The Net
Regisseur : Irwin Winkler
Met o.a. : Sandra Bullock, Dennis Miller, Jeremy Northam, Diane Baker en Wendy Gazelle.
release : 2 november 1995
Waardering : 7 uit 10

Het internet groeit en groeit en wordt steeds bekender bij het grote publiek. Kortom, daar moet dus een film over gemaakt worden. En Sandra Bullock is de gelukkige die de hoofdrol mag spelen in deze "cyberspace" film.

Sandra Bullock speelt Angela Bennett, een computer expert. Ze leeft nogal als een kluizenaar. Ze doet uiteraard aan telewerken en ze bestelt liever Pizza's dan een etentje met een man. Vlak voor een vakantie krijgt ze een diskette met een mysterieus programma in handen. Dit programma stelt de bad guys in staat om in elke computer in te breken. Uiteraard zijn de bad guys (de Pretorians) geïnteresseerd in deze diskette en ze sturen dan ook Jack Devlin (Jeremy Northam) op haar dak om die diskette te achterhalen en Angela Bennett richting eeuwige jachtvelden te sturen. Beide dingen mislukken en de Pretorians veranderen de identiteit van Angela Bennett. Ze heet plotseling Ruth Marx, met een uitgebreid strafblad en uitstaande boetes en straffen. Ze heeft dus en de politie en de Pretorians achter haar broek aan. Alleen haar ex-vriend (Dennis Miller), een psychiater, herkent haar en denkt dat ze zwaar overspannen is geworden.

Uiteraard volgen hierop wat achtervolgingen en slim gerammel op wat toetsenborden. Na de eerste helft van de film had ik het gevoel "goh, ze tikken zinnige commando's in op de toetsenborden", maar het gehalte onzinnige commando's wordt in de Grand Finale sterk verhoogd. Wat in The Net gebeurt met computers is in realiteit gewoon nog niet mogelijk, maar voor mensen die niet veel verstand hebben van computers c.q. het internet ziet het er allemaal levensecht uit.

Sandra Bullock is uiteraard weer betoverend op het witte doek en draagt de hele film. Als de film het alleen maar van het verhaal moest hebben en b.v. Miep Brons in de hoofdrol zou hebben, zou de film onmiddelijk al op het schap "uitverkoop" van de videotheek belanden.

Copyright 1995 Hans Siemons (hans@prime.morgana.nl)


Return to index