Pooh's Magazine editie 5/95
1 November 1995

TOWER OF SONG - THE SONGS OF LEONARD COHEN
een CD-recensie door Menno Peeters

Waardering: 7.5 (max. 10.0)
Jaar: 1995
Speelduur: 60:23

Sinds ik "Everybody Knows" in de film PUMP UP THE VOLUME hoorde, ben ik volledig verslaafd aan de muziek van Leonard Cohen. Zowel zijn oude als zijn meer recentere werk beschouw ik als poëzie van de hoogste plank. In 1995 is daar dan de onvermijdelijke "Tribute to Leonard Cohen", een eer die alle groten uit de muziekwereld ooit ten deel valt (mits ze enigszins beroemd zijn). Zoals alle compilaties, is ook dit een werkje met hoogte- en dieptepunten.

Eerste punt van twist is de keuze van de uitvoerenden. Met alle respect, maar ik had hier liever groepen als Red Hot Chili Peppers, Pearl Jam, The Cure en, niet te vergeten, Sisters of Mercy gezien. Dat zijn groepen waarvan wel duidelijk is dat ze het dichtwerk van Leonard Cohen kunnen begrijpen. TOWER OF SONG bevat net iets te veel 'beschaafde, lullige oude rockers': Sting, Bono, Elton John, Willie Nelson en Billy Joel.

Van dit rijtje artiesten komt met name Sting toch bijzonder verrassend goed uit de verf met zijn versie van "Sisters of Mercy". The Chieftans begeleiden hem en samen maken ze er een vrolijk swingend werkje van. Dat verdient respect, want nummers van Cohen in tempo verhogen werkt meestal niet erg sterk. Dat bewijst Elton John's "I'm Your Man", een pure verkrachting.

De CD opent met "Everybody Knows", de plaat dus die mij voor het eerst in contact bracht met Cohen. De verwachtingen waren dan wellicht ook iets te hoog gespannen. De versie van Don Henley, die de sobere toon van het origineel heeft vervangen door een gevaarlijk naar disco neigende beat, valt dan ook behoorlijk tegen.

Het ook in PUMP UP THE VOLUME te bewonderen "If It Be Your Will" krijgt met de mooie, tedere stem van Jann Arden een nieuwe dimensie. De andere dames die van zich laten horen, doen niets voor haar onder. En daarmee zijn we beland bij absoluut, zonder twijfel, de beste cover. Tori Amos coverde eerder al Nirvana, The Cure en R.E.M. en is een van de weinige artiesten die dit zonder al te veel vragende blikken mag doen. "Famous Blue Raincoat" snijdt door hart en ziel, nog meer dan het origineel dat deed.

Welk een toeval toch weer. Ik sta op het punt Peter Gabriel's versie van "Suzanne" te bespreken en precies dan draait Jack Spijkerman op de radio Cohen's live-uitvoering van datzelfde nummer (afkomstig van COHEN LIVE). Maar goed, het gaat nu even om TOWER OF SONG, waarop Peter Gabriel van de mannen op het album nog het meest zijn best doet. Beter dan het origineel is zijn cover niet (dat is alleen "Famous Blue Raincoat"), maar dat is ook wel erg veel gevraagd.

Suzanne Vega ("Story of Isaac") had dit album mogen afsluiten, want Depeche Mode's zanger Martin Gore's "Coming Back to You" is overbodig, nadat dit een klein uurtje eerder reeds door Trisha Yearwood gezongen is. Twee verschillende uitvoeringen kan interessant zijn, maar de nauwelijks boeiende covers zijn hier niet meer dan plichtmatig.

Om de recensie te voltooien: Bono's "Hallelujah" is opmerkelijk aangenaam, zeker gezien het feit dat dit een van de weinige nummers van Cohen is dat niet bijzonder sterk is. "Ain't No Cure for Love", "Bird on a Wire" en "Light as the Breeze" zijn niet meer dan CD-vulling. "Chelsea Hotel No.2", "Who By Fire" en vele andere klassiekers worden node gemist. TOWER OF SONG is een tegenvallend, te veel op het grote publiek gericht eerbetoon, dat echter voornamelijk door een fenomenaal nummer 5 toch nog een mooie poging doet de kracht van Leonard Cohen's woorden aan de luisteraar over te brengen.

Tracklist TOWER OF SONG:

 1.Don Henley - Everybody Knows           6:09
 2.Trisha Yearwood - Coming Back to You       3:36
 3.Sting & The Chieftans - Sisters of Mercy     3:19
 4.Bono - Hallelujah                4:57
 5.Tori Amos - Famous Blue Raincoat         5:37
 6.Aaron Neville - Ain't No Cure for Love      3:38
 7.Elton John - I'm Your Man            4:08
 8.Willie Nelson - Bird on a Wire          4:20
 9.Peter Gabriel - Suzanne             5:13
10.Billy Joel - Light as the Breeze         6:11
11.Jann Arden - If It Be Your Will         5:27
12.Suzanne Vega - Story of Isaac          4:06
13.Martin Gore - Coming Back to You         3:32

This compilation (P) 1995 A&M Records, Inc.
(C) 1995 A&M Records, Inc.
Distributed by Polydor/Polygram

(c)opyright Menno Peeters (mpeeters@pvda.nl), 29-09-95


Return to index