Pooh's Magazine editie 6/95
1 December 1995 (Dubbelnummer)

BLINDFOLD: ACTS OF OBSESSION

een recensie door Menno Peeters

Waardering: 3.0 (max. 10.0)

Jaar: 1994
Speelduur: 93 min.
Regie: Lawrence L. Simeone
Produktie: Ronnie Hadar
Script: Lawrence L. Simeone
Muziek: Shuki Levy
Beelden: Thomas L. Callaway
Cast: Shannen Doherty, Judd Nelson, Michael Woods, Kristian Alfonso, Shell Danielson, Drew Snyder, e.a.

Zo af en toe stopt de persoon achter de videotheekbalie per ongeluk een verkeerde band in de door jou uitgezochte hoes. Om de een of andere reden kom je dan altijd met een pornofilm thuis. Ik ging terug, kreeg alsnog BLINDFOLD en kwam uiteindelijk tot de ontdekking dat de film die me eerder in handen werd gegeven, best wel eens niet al te veel waardelozer had hoeven zijn. Dat had ik al voorspeld, overigens.

Madeleine (Shannen Doherty) is niet tevreden in haar huwelijk met Mike (Michael Woods). Ze gaat regelmatig op bezoek bij een psychiater (Judd Nelson), Jennings geheten. Om het sexleven van het echtpaar een opkikker te geven, stelt hij voor met opwindende spelletjes te beginnen. IJsblokjes, handboeien en blinddoeken worden dus in huis gehaald. Inmiddels worden de koppen in de krant steeds groter, als het aantal moorden, gepleegd door de 'blinddoek-moordenaar' sterk toeneemt. Madeleine's zus, Chris (Kristian Alfonso) is belast met het onderzoek naar deze moorden. Al snel leidt het spoor naar ene meneer Jennings.

Naast de 'romantische comedy' is ook de 'erotische thriller' de laatste tijd enorm populair geworden. De volgende combinatie van twee genres mag snel opdoemen, want deze zijn tot de bodem toe uitgemolken. En eigenlijk hebben geen van beide ook maar EEN geweldige film gebracht. 9 1/2 WEEKS en BASIC INSTINCT zijn wellicht de meest bekende en meest succesvolle voorgangers van de films waarin tegenwoordig tv-tienersterren van weleer uit de kleren gaan en de wereld schokken.

Shannen Doherty, die m.i. in BEVERLY HILLS 90210 één van de aardigste rollen speelde (daar denken veel mensen anders over), heeft op zich een moedige stap gedaan te pogen zich van haar tienerster-imago te ontdoen. Of haar huidige image echt veel beter is, valt sterk te betwijfelen. Ik hou van mensen die zich willen onttrekken aan betutteling en aan uitdagingen durven te beginnen. Dat was dan ook de enige reden dat ik besloot BLINDFOLD: ACTS OF OBSESSION te zien. Doherty, in 1989 had ze haar sterkste rol in HEATHERS, heeft mijn respect behoorlijk verloren.

Op dezelfde manier verloor ook Alyssa Milano mijn respect. Dat lieve meisje uit WHO'S THE BOSS besloot plotseling maar eens aan erotiek te gaan doen en ging uit de kleren voor EMBRACE OF THE VAMPIRE en CONFLICT OF INTEREST. In die laatste film speelde ook ene Judd Nelson een rol.

Nelson sleept zich van de ene shitfilm naar de andere. Begon hij zijn carrière nog benijdenswaardig geweldig (met zijn grootse rol in THE BREAKFAST CLUB), daarna ging het snel bergafwaarts. In BLINDFOLD speelt hij echter wel een redelijk acceptabel sympathiek persoon, ook al is het niet zo netjes van Jennings dat hij op een gegeven moment de neiging Madeleine's kleren van het lijf te rukken, niet meer kan onderdrukken.

Vanaf het begin van de film is voor de enigszins ervaren filmkijker wel duidelijk wie de moordenaar is, tenzij natuurlijk die ervaren filmkijker meer bezig is met Shannen Doherty. Ondanks deze voorspelbaarheid bevat de film hier en daar toch nog boeiende thriller-momenten. Het dwaalspoor waar het script de kijker op probeert te zetten, zal bij sommigen prima werken, maar getuigt niet van bijster veel originaliteit. Als het script niet sterk is, zijn met name moord- en verkrachtingsscènes extreem storend. Dit soort gruwelijke criminaliteit als entertainment brengen, doet huiveringwekkend veel denken aan FACES OF DEATH. Doherty-geobsedeerden zullen aan hun trekken komen, alle anderen kunnen deze film met een gerust hart op de plank laten staan.

©Copyright Menno Peeters (mpeeters@pvda.nl), 02-11-95


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]