Pooh's Magazine editie 6/95
1 December 1995 (Dubbelnummer)

DUMB AND DUMBER

een recensie door Menno Peeters

Waardering: 4.0 (max. 10.0)

Jaar: 1994
Speelduur: 107 min.
Regie: Peter Farrelly
Produktie: Charles B. Wessler, Brad Krevoy & Steve Sabler
Script: Peter Farrelly, Bennett Yellin & Bobby Farrelly
Muziek: Todd Rundgren
Beelden: Mark Irwin
Cast: Jim Carrey, Jeff Daniels, Lauren Holly, Karen Duffy, Mike Starr, Charles Rocket

Toen ik terug naar de videotheek ging om alsnog de band van BLINDFOLD (zie de recensie daarvan) mee te krijgen, zag ik in mijn ooghoek dat DUMB AND DUMBER inmiddels aanwezig was. Die heb ik toen gelijk ook maar meegenomen, voor een gezellig avondje erbarmelijk slechte films.

Lloyd Christmas (Jim Carrey) en Harry Dunne (Jeff Daniels) willen samen een dierenwinkel beginnen. Daarvoor hebben ze echter geld nodig en beiden hebben ze dan ook een tijdelijk baantje. Lloyd is limousine-chauffeur en hij brengt een aantrekkelijke dame (Lauren Holly) naar het vliegveld. Als hij ziet dat ze een koffertje vergeten is, besluit hij aan Harry voor te stellen haar achterna te reizen naar Aspen om het koffertje, dat later vol met geld zal blijken te zitten, terug te bezorgen.

In no-time is Jim Carrey megasuperster geworden. Vaak wordt beweerd dat je hem óf leuk vindt, óf een totale kwal. Deel mij dan maar bij die laatste categorie in. Ik heb totaal niks tegen humor, mits deze daadwerkelijk komisch is en niet tachtig keer achter elkaar herhaald wordt. Zelfs bij Youp van 't Hek is dezelfde grap een tweede keer minder leuk. De grap van Jim Carrey is zijn gekke bek, die de filmwereld de afgelopen paar jaar dan ook vrijwel constant mocht aanschouwen. Al zijn films hadden als overeenkomst dat ze de eerste tien minuten leuk waren, maar daarna gigantisch begonnen te vervelen en irriteren. ACE VENTURA was niet leuk, THE MASK was niet leuk, DUMB AND DUMBER is zowaar leuker dan beide andere films bij elkaar, maar toch niet bepaald een meesterwerk.

En dan Jeff Daniels. Met weemoed wordt teruggedacht aan WELCOME HOME ROXY CARMICHAEL, waarin Daniels samen met een weergaloze Winona Ryder een juweeltje van een film bracht. Wat een deprimerend contrast met zijn laatste film, die het trouwens in de bioscoop een stuk beter deed dan verdiend. DUMB AND DUMBER is helaas de film van Jim Carrey; dat blijkt wel uit het onvermijdelijke rijtje ACE VENTURA - MASK - DUMB. Het lijkt haast een trilogie. Jeff Daniels doet het gewoon veel beter in iets minder luchtige films.

De soundtrack zit vrijwel helemaal vol met gladde hits. Het aanvallen daarvan zou, op basis van namen als Crash Test Dummies en Apache Indian geoorloofd zijn, ware het niet dat ook Pete Droge en Nick Cave van de partij zijn. Al met al is het een gebalanceerd werkje, dat de film logischerwijze echter niet tot grote hoogten kan stuwen.

Het probleem is niet dat er geen humor in zit; diverse scènes zijn om van te schuddebuiken. De stukken film tussen deze passages zijn echter regelmatig oersaai en doen je vrijwel vergeten dat je even daarvoor nog hebt gelachen. Met andere woorden: óf de hele film had volgepropt moeten worden met humor (maar dan krijg je al snel herhaling), óf de niet grappige stukken hadden boeiender moeten zijn.

Pfjioew, ik heb zelden zo weinig te vertellen gehad over een film..

©Copyright Menno Peeters (mpeeters@pvda.nl), 02-11-95


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]