Pooh's Magazine editie 6/95
1 December 1995 (Dubbelnummer)

Vuur.

In vroeger tijden aten de mensen vruchten en pitten. Als er een dier gevangen kon worden moet dat toch een flink gekauw hebben opgeleverd voor de uitvinding van het vuur. Die uitvinding zal een stap vooruit geweest zijn. Ik vraag me trouwens af hoe het eerste bruikbare vuur ontstaan is. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden: vuursteen, stokjes over elkaar wrijven (Indiaan), blikseminslag met brand als gevolg enz.

Maar goed, we hebben dus vuur en toen bleek dat het vlees een stuk lekkerder werd en door de toevoeging van blaadjes of bessen werd het nog een stuk smakelijker. Nu was het probleem voor de gemiddelde Neanderthaler wel dat het in Nederland zo dikwijls regende. Dit loste hij op door er stenen boven te leggen. Deze stenen werden erg warm en het was zelfs mogelijk om nog iets te bereiden als het vuur al uit was.

Eigenlijk was dit de uitvinding van de oven. De oven zoals wij die kennen duurde nog even. Eerst moest nog de bewerking van staal worden uitgevonden en electra. De oven wordt dikwijls gebruikt om er koekjes of cake in te bakken of een worstebroodje warm te maken. Ook voor het lekkere korstje dat boven op allerlei gerechten kan liggen wordt een oven gebruikt. Denk maar eens aan macaronischotels.

Onze oven wordt b.v. nog al eens gebruikt om een compleet gerecht uit te halen als we wat weinig tijd hebben om een aantal pannen in de gaten te houden. Ik zal 'Het maaltje' aan u voorschotelen. :-)

Voor dit recept heeft u overigens wel een Roemertopf (Romeinse pot) nodig. Dit is een eenvoudige roodstenen schaal met deksel. Hierin kunt u trouwens ontzettend lekker en heel eenvoudig kip in braden. Dat recept houdt u te goed.

HET MAALTJE (een ovenschotel)

   500 g  doorregen runderlappen
    50 g  bacon
     2    uien
     2    tomaten
   250 g  rijst
     3 el zachte boter
     1 tl kerrie
   500 g  soepgroente
     1    beker zure room
     6 dl bouillon (wel koud laten worden)
          knoflookpoeder
          peper
          zout
Voorbereiding:

Leg de Roemertopf minstens een uur in koud water. Snij het vlees in blokjes.
Pel de uien en snipper ze zeer fijn.
Snij de tomaten in kleine blokjes (eventueel ontvellen). Was de rijst onder stromend water en laat het uitlekken.

Roer in een ruime kom de kerrie, een mespuntje knoflookpoeder, zout en peper door de boter. Meng er ook de vleesblokjes, rijst, uien, tomaten, soepgroenten en de zure room door.

Haal de Roemertopf uit het water, laat hem even uitlekken en leg dan de plakjes bacon op de bodem en zijwanden. Doe het botermengsel er in en giet er de koude bouillon over. Laat dit minstens 2 uur bij kamertemperatuur staan. Dit om de smaak lekker door te laten trekken.

Bereiding:

Verwarm de oven 15 minuten voor op 225 graden of gasstand 5 en schuif een rooster in de oven. Dit rooster moet zo laag zitten dat de pot midden in de oven 'hangt'.

Zet de Romeinse pot in de oven en schakel na 1.5 uur de oven uit. Laat de pot nu nog minstens .5 uur in de oven staan.
Ze de pot gewoon op tafel en haal er het deksel af.

Samen met een salade vormt dit een komplete maaltijd.


Voetnoot 1

De letters tl en el betekenen respectievelijk 'theelepel' en 'eetlepel' Tomaten ontvellen doet u door op 4 of 6 plaatsen het vel door te snijden, ze aan een vork te prikken en ze 30 seconden in kokend water te houden. Daarna kunt u m.b.v. een mes de vellen lostrekken.

Als u vragen heeft kunt u terecht bij:

Ronald Troost
2:285/709@fidonet
DINDAT bbs/vtx 0167-520276


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]