Pooh's Magazine editie 6/95
1 December 1995 (Dubbelnummer)

Koken en lekker eten zijn hobbies van mij. Ik wil ze met u gaan delen via dit blad. Mijn favorite soort voedsel is de Indonesische keuken en op een tweede plaats volgt de Italiaanse. Maar ook allerlei andere landen zullen regelmatig de revue passeren.

Deze maand maak ik een begin met het uitleggen wat Indonesisch eten inhoud. Meestal denken de mensen aan een uitgebreide rijsttafel. Dit is wel erg lekker, maar ook erg bewerkelijk.

Indonesiërs eten eigenlijk zeer gematigd. Meestal bestaat een maaltijd uit rijst, groente en een vlees/vis gerecht. Soep als voorgerecht is in Indonesië ongebruikelijk.

Het is aan te raden om eens te gaan kijken in een echte 'toko'. Dat is zo'n klein oosters winkeltje waar allerlei eetwaren, kruiden, specerijen en andere waren te koop zijn. Kruiden en specerijen zijn hier meestal los te koop en veel goedkoper dan potjes of busjes uit de supermarkt. Als je iets 'vreemds' koopt moet je er wel even een etiketje op laten plakken met de naam er op geschreven. Dan weet je later tenminste nog wat het is. Doe het thuis eventueel in een kruiden/strooipotje.

Rijst kent men in verschillende vormen en kleuren. Ik gebruik bij voorkeur géén snelkokende of droogkokende rijst, maar zoek een Surinaamse rijst uit. Deze rijst wordt niet uitgespoeld. Zet de rijst in ruim water op en breng het aan de kook. Laat de rijst 8 minuten zachtjes koken. Neem de rijst van het vuur en doe hem over in het vergietdeel van een rijststomer. Spoel hem nu met koud water. Breng water aan de kook in de rijststomer en hang het vergietdeel er boven. Laat de rijst met het deksel op de stomer in ongeveer 20 minuten gaar worden. Roer de rijst los en laat het eventjes uitstomen.

Als groente gaan we Sambal Goreng Boontjes bereiden.

Laat je niet afschrikken door de naam Sambal Goreng, je kan het zo scherp maken als je zelf wilt. Een Sambal Goreng wordt op een standaard wijze bereid en dit maakt op simpele wijze diverse gerechten mogelijk. In plaats van sperzieboontjes zou je ook eens kouseband kunnen proberen.

SAMBAL GORENG BOONTJES
 350 g Sperzieboontjes           1 tl Javaanse suiker
  3 el Uien                1  Sereh (spriet)
  1  Knoflook, tenen           1  Salambladeren
  1 tl Sambal Oelek           1/8  Santen (blok)
  1 tl Laos                2 el Olie
     Zout
Bereiding:

Was de bonen en breek ze in drie of vier stukjes. Maak van de uien, knoflook, sambal, laos en suiker een brij (staafmixer).
Fruit dit mengsel in de olie goudgeel.
Roer de bonen er door en laat ze 2 minuten warm worden
Voeg het stuk santen, sereh, de salam en een deciliter water toe.
Laat dit alles een minuut of 6 - 7 stoven tot er olie uit de santen komt. De bonen mogen niet te gaar worden.
Door meer suiker aan het gerecht toe te voegen wordt het minder scherp van smaak.

Variatie:

Dit gerecht is ook met kool (witte, groene, savooie-, spits-, of bloem- kool), spruitjes, prei, peultjes of tomaat te bereiden. Als u tomaat gebruikt, moet u 1 theelepel suiker meer toevoegen.

Het vleesgerecht heet Sambal Goreng Daging. Ondanks dat de naam op het vorige lijkt ziet het er weer heel anders uit.

SAMBAL GORENG DAGING

  600 g Magere runderlappen         1 tl Djahé (gemberpoeder)
   1  Ui                 1 tl Laos
   2  Tenen knoflook           25 g Goela Jawa
   1  Rode paprika            2  Salamblaadjes
   1 tl Sambal oelek            3 el Olie
     Zout                4 dl Dunne kokosolie
Voorbereiding:

Snij het vlees in dobbelsteentjes, pel en snipper de ui en knoflook, maak de paprika schoon, hak de helft fijn en snij de rest in reepjes.

Bereiding:

Maak de knoflook met de trassi, de sambal, wat zout, de djahé, het loaspoeder, de gehakte paprika en de verkruimelde goela jawa fijn met een vijzel of keukenmachine.
Verhit de olie in een wadjan of hapjespan en fruit hierin de ui, het knoflookmengsel, de salamblaadjes en de paprikareepjes al omscheppend enkele minuten.
Voeg het vlees en de kokosmelk toe. Laat het gerecht zachtjes 3 à 4 uur stoven tot het vlees door en door gaar is.

Door te variëren met de groentes is het nu al mogelijk om verschillende gerechten te maken.

Serveer bij een maaltijd eventueel ook kroepoek, sate, atjar en seroendeng.


Voetnoot 1

De letters tl en el betekenen respectievelijk 'theelepel' en 'eetlepel'

Als u vragen heeft kunt u terecht bij:

Ronald Troost
2:285/709@fidonet
DINDAT bbs/vtx 0167-520276


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]