Pooh's Magazine editie 6/95
1 December 1995 (Dubbelnummer)

Toyland.

Langzaam maar zeker beginnen er meer en meer spelletjes te verschijnen voor OS/2. Natuurlijk werken de meeste spelen prima in een DOS- of Windowsbox, maar toch, het blijft behelpen. Toyland komt, volgens de auteur, alleen uit in een OS/2 versie. Geen Windows of Windows'95.

Toyland is een spel in de traditie van schuifpuzzels als sokoban. Er is een veld, hindernissen en een doel om te bereiken. Het verhaal achter het spel is dat in Toyland alle poppetjes (die met touwtjes aan elkaar zitten) verdwenen zijn. Behalve natuurlijk de held: T(r)oy, T-roy of zoals de held het zelf prefereert: Een Toy met een R. Troy gaat op zoek naar de onderdelen van de andere poppetjes en op elk speelveld kan er eentje gevonden worden.

In tegenstelling tot sokoban gaat het hier niet alleen om het in de juiste volgorde verschuiven van de dozen naar een bepaalde plaats. In Toyland is de route naar het einde bezaaid met hindernissen als gaten, ijsvlaktes en éénrichtingsverkeer. Er zijn ballen om de gaten te vullen, sleutels om deurtjes te openen en flauwekul probleempjes om de oplossing moeilijker te laten lijken dan het eigenlijk is.

Een van de features van Toyland, en wat mij betreft iets dat meer spelletjes mogen implementeren, is de login procedure. Dat klinkt erger dan het is! Het komt er gewoon op neer dat je je naam toevoegt aan een lijst van spelers en vanaf dat moment worden de gegevens voor die naam bijgehouden. De hele familie kan spelen zonder elkaars scores en vorderingen te misbruiken.

Toyland wordt in twee versies aangeboden. Een 256 kleuren versie en een 65K kleuren versie. in 16 kleuren schijnt het te werken, maar verwacht dan geen bruikbaar beeld. Alle plaatjes zijn gemaakt met PovRay, een freeware raytracer. Geluid is optioneel. Toyland heeft ook een level-editor ingebouwd. Na de uiteindelijke release zullen er dan ook wel nieuwe levels verschijnen voor de echte liefhebber. Van elk leven wordt bijgehouden wie de snelste oplossing heeft gevonden en wie het leven in het minste aantal zetten heeft opgelost.

Al met al is Toyland een leuk puzzelspel voor een ieder die liever met z'n hersenen dan met z'n vingers denkt..

Toyland,
auteur: Reinald Menge
www: http://www.uni-koeln.de/~a0085/Toyland.html


De twee Toyland versies zijn ook te vinden op Pooh's Magazine HQ BBS in de Pooh's Magazine area.

[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]