Pooh's Magazine editie 6/95
1 December 1995 (Dubbelnummer)

Microsoft Wine Guide

Your essential Multimedia Wine Reference.

Sinds enige tijd zit ik op een cursus wijnproefen. Nu beginnen veel mensen onbedaarlijk te lachen wanneer ik dat vertel, maar het is toch serieuzer dan dat deze mensen klaarblijkelijk denken. Toen ik de Microsoft Wine Guide dan ook in de winkel zag liggen was mijn intresse direct gewekt. Een paar dagen later bleek een collega deze CD-Rom, per ongeluk, al te hebben (hij dacht dat hij een CD over Indianen gewonnen had) en het resultaat is een recensie.

De Wine Guide wordt gepresenteerd door Oz Clarke en bestaat uit zeven onderdelen: "Wine tasting with Oz", "All about wine", "World atlas of wine", "Wine encyclopedia", "wine selector" en een index.

Wine tasting with Oz bevat informatie over de materialen als glazen, kurkentrekkers etc., een instruktie over hoe je wijn proeft en een "Tasting tour" waarin 18 wijnen worden geproeft en becommentariseerd.

All about wine verteld over wijn. Hoe het gemaakt wordt, de druivenrassen, de types wijn, hoe je een wijnkelder inricht en andere weetjes.

World Atlas of wine heeft kaarten van de 12 voornaamste wijnregio's op de wereld. Deze kaarten geven niet alleen informatie over wijn, maar ook over het gebied, de druivensoorten die er gebruikt (mogen) worden en het classificatiesysteem.

De Wine encyclopedia bevat informatie over wijnen en een woordenboek waarin allerlei termen worden uitgelegd EN worden uitgesproken. Dat laatste is een aardige optie die wel in meer Microsoft CD-roms gebruikt word.

De Wine selector is een zoekmechanisme om snel een wijn te vinden. Hierbij kunnen verschillende zoekcriteria worden opgegeven zoals de regio en de kleur, maar ook bijvoorbeeld het type gerecht waar de wijn bij moet passen.

De wine guide werkt via het hypertekst systeem en met de muis kan er eindeloos door de informatie gesprongen worden. De hypertekst is voor het bladeren en voor het serieuze zoekwerk zijn er de index en de Wine selector.

Al met al een CD vol informatie over wijn. Natuurlijk is er ook wel het een en ander op aan te merken. Voor wie is deze gids bijvoorbeeld? Van de wijnen die ik de afgelopen weken gedronken heb kon ik er geen één in de database vinden. Wel wijnen uit het zelfde gebied, maar niet de wijnen die ik bij de slijter of de supermarkt koop. (En dat zijn niet per definitie slechte wijnen!)

De informatie die gegeven wordt over het wijnproeven, de glazen etc. is interessant, maar de manier van presenteren maakt het verteren van deze informatie niet altijd even eenvoudig. Een verhaal over glazen is een linear gebeuren maar wordt hier als afzonderlijke items gepresenteerd. Je moet dus op elk glas klikken om het verhaal te krijgen wat er bij hoort. Hetzelfde geldt eigenlijk voor alle informatie. Een video had minstens zo goed, en waarschijnlijk zelfs beter voldaan.

Het kiezen van wijn bij eten is toch voornamelijk een kwestie van smaak. Volgens de database gaat paella prima samen met rioja. Logisch, aangezien de wijn uit de zelfde streek als het gerecht vaak prima combineert. Jammer genoeg ben ik geen fan van Rioja.. De logica achter de combinaties wordt verder ook niet echt besproken.

Al met al blijft deze CD voor mij toch een leuk, maar prijzig, hebbedingetje. De database en de wereldkaarten hebben nuttige algemene informatie. Een groot deel van rest van de gegevens hadden beter op video of in een boek uitgebracht kunnen worden. Uiteindelijk geldt dat natuurlijk ook voor de gegevens over de wijn. Een computer neem je tenslotte niet zo makkelijk mee wanneer je wijn gaat kopen en een wijngidsje, mischien niet helemaal up to date maar goed genoeg, koop je voor een heel wat zachter prijsje bij de Slegte.


Een dag nadat ik dit artikel geschreven had toonde een andere collega me een wat handiger apparaatje: "Parkers Wine guide". Een machinetje ter grootte van een dikke rekenmachine met een QWERTY toetsenbordje. Wanneer je het aanzet krijg je een menuutje (2 regels LCD) en kun je OF wijnen opzoeken op naam OF zoekcriteria opgeven.

Helaas bevat deze database nog minder wijnen dan de CD-rom en kwamen een hoop, toch bekende wijnen, als retsina er niet in voor. Champagne heb ik ook niet kunnen vinden.

Aangezien ook de prijzen in dollars gegeven worden lijkt het e.e.a. voornamelijk op de Amerikaanse markt te zijn toegespitst. Het gebruiksgemak van deze guide is ook niet optimaal. Maar uiteindelijk past hij WEL in een binnenzak wanneer iemand wijn gaat kopen.


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]