Pooh's Magazine editie 1/96
1 februari 1996

CORRINA, CORRINA

een recensie door Menno Peeters

Waardering : 9.0 (max. 10.0)

Jaar : 1994
Speelduur : 115 min.
Regie : Jessie Nelson
Produktie : Jessie Nelson
Script : Jessie Nelson
Muziek : Rick Cox
Beelden : Bruce Surtees
Cast : Whoopi Goldberg, Ray Liotta, Tina Majorino, Jennifer Lewis, Erica Yohn, Wendy Crewson, Larry Miller, Joan Cusack, Harold Sylvester, Steven Williams, Don Ameche

Ik heb lange tijd, voornamelijk dankzij haar SISTER ACT-periode, met grove vooroordelen ten opzichte van Whoopi Goldberg rondgelopen. Dat was ook de enige reden waarom ik CORRINA, CORRINA pas zag nadat ik hem voor het eerst (in de Movieguide van Mick Martin en Marsha Porter) extreem de hemel in geprezen zag worden als "highly recommended" familiefilm. Wel, als ik na het zien van een film het liefst direct aan een gezinnetje zou willen beginnen, mag wel geconcludeerd worden dat de prent warm was.

Molly Singer (Tina Majorino) heeft zichzelf in een nevel van stilte gehuld sinds haar moeder is overleden. Het kleine meisje wil niks meer. Ze eet niet, lacht niet, praat niet en houdt zich ondermeer bezig met het constant herhalen van de eerste paar tonen van een pianoliedje dat haar moeder haar aan het leren was. Haar vader (Ray Liotta) weet niet meer wat hij met zijn dochter aan moet en besluit tot het inhuren van een werkster, die overdag tevens op Molly mag passen. Corrina (Whoopi Goldberg) blijkt uiteindelijk degene te zijn die Molly weer aan het lachen krijgt en haar haar gevoelens laat begrijpen.

Tina Majorino stijgt met superstip op de ranglijst van jonge actrices van wie nog heel wat te verwachten valt. De manier waarop ze in WHEN A MAN LOVES A WOMAN al bijna de hele film kaapte, herhaalt ze in CORRINA, CORRINA. Majorino is meer dan een schattig kindje. Ze begrijpt duidelijk waar de film over gaat en is zodoende, bijvoorbeeld als ze naast de jurk van haar filmmoeder in het gras ligt en naar boven staart, bijzonder overtuigend.

Er valt toch ook nog wel heel wat aan te merken op de film. De rol van Ray Liotta is niet erg sterk: vader Manny is ongeloofwaardig te weinig betrokken bij de moeilijker periode die zijn dochter doormaakt. Uiteraard is het verlies van zijn vrouw bij hem vast ook hard aangekomen, maar dat blijkt niet in grote mate. Lichtelijk tegenvallend is ook de opening van de film, waarin diverse personen bij hem komen solliciteren. Dit soort passages is de afgelopen jaren al vaak genoeg aan bod gekomen en zal dus zeer origineel moeten zijn om te slagen. De romance met Corrina komt enigszins geforceerd zoet over, maar daar valt overheen te komen

Middel- en hoogtepunt van CORRINA, CORRINA is, dat moge duidelijk zijn, de relatie die Corrina met Molly ontwikkelt. Zij neemt het meisje mee naar hamburgertenten en rijkeluishuizen, blaast samen met haar de stoplichten op groen en laat haar op haar neus tikken om dingen duidelijk te maken zonder te hoeven praten.

CORRINA, CORRINA gebruikt geen psychiaters, geen moeilijke termen. Daarom is deze film uitermate aan te bevelen voor gezinnen waarin kinderen het moeilijk hebben. Zowel een grote dosis pijn en verdriet als fantastische vriendschappen en, dankzij Tina Majorino, een zeer herkenbaar hoofdpersoon, vormen samen één van de betere Amerikaanse jeugdfilms van het jaar. Dat de tot voor kort volstrekt onbekende Jessie Nelson zowel de regie als de produktie zelf deed, en ook nog eens het script schreef, maakt het geheel nóg indrukwekkender.

In de zomer houd ik me bezig met kindervakantiewerk, waarin allerlei aktiviteiten worden georganiseerd voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 12. Enkele jaren terug was er een meisje dat ik nooit zal vergeten. Zij was altijd lief voor me, maakte me aan het lachen als ik het even niet leek te kunnen en maakte een prachtig schilderijtje voor me dat hier nog steeds aan de muur hangt. Mijn eerste gedicht ooit geschreven, droeg ik aan haar op. Haar naam was Corien.

LITTLE GIRL

Your flowers on the wall
Simple colors, strength
Your innocent sweet smile
It's able to beat us all
Your funny little tree
Great fantastic cute
Your dancing laughing heart
It wakes the child in me

Play, please play on
Don't make the spoiled forget
That the best things in life
Aren't all sweaty and wet

Thanks little girl
For making me happy

22-12-94

©copyright Menno Peeters (mpeeters@pvda.nl), 10-01-96


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]