Pooh's Magazine editie 1/96
1 februari 1996

Internet in 20 stappen

Inleiding

Wat is de 20 stappen methode?

Sybex heeft de 20 stappen methode ontwikkeld om gebruikers kennis te laten maken met nieuwe software en/of mogelijkheden voor de PC. Sybex hanteert deze structuur voor een verscheidendheid aan onderwerpen.

Voor wie is deze 20 stappenmethode bestemd?

De 20 stappen methode is vooral ontwikkeld voor die mensen die ervaring hebben met, en kennis hebben van PC's en hun toepassingen. Om bij te blijven kunnen ze de 20 stappen boeken aanschaffen.

Inhoudelijk

Sybex probeert met dit boek Internet uit te leggen aan de gebruiker. Aan de hand van de 20 stappen word de lezer op de hoogte gebracht van het Internet, de benodigde software en eventuele probleemoplossing. Stap 1 begint met het uitleggen van de benodigde hardware oftewel het modem. Daarna staat er een overzicht van programma's voor de verschillende PC-platforms (Windows, DOS, OS/2 Warp en Macintosh). Het boek beperkt zich echter tot de Windows programmatuur. Een minpuntje dus aangezien de schrijver blijkbaar verwacht dat uitleg van de andere software niet nodig is. Aan de andere kant is het naturlijk ook moeilijk om alle software te gaan bespreken aangezien het boek dan uit meer stappen zou bestaan. Een korte uitleg van de software als appendix had misschien uitkomst kunnen bieden.

Stap 2 handelt over het abonneren op Internet waarbij de kosten duidelijk besproken worden (pluspunt aangezien de kosten vaak 'vergeten' worden). Ook worden in deze stap een vijftal Internet providers gegeven. Ondanks dat de schrijver zelf een NetLand account heeft laat hij dus duidelijk zien wat andere leveranciers te bieden hebben. Helaas is er in 1995 een explosieve groei geweest van providers en is de info op zich een beetje verouderd.

Bij stap 3 begint de uitleg van de software en het werkelijke gebruik ervan. Verbinding maken en aanmelden leert hoe je met Trumpet Winsock een verbinding kunt maken met het Internet. Gelijk een waarschuwing; "Dit is ongetwijfeld de moeilijkste stap van allemaal ofwel: er kan het meeste fout gaan." Het hoofdstuk begint met het uitleggen van het invoeren van de gegevens in Trumpet Winsock zoals de gebruikersnaam, het wachtwoord, het IP-adres etc. etc. Daarna de info over hoe je Trumpet kunt installeren. Hierbij ontbreekt ook de info over het schrijven van scripts niet. Of dit nu werkelijk noodzakelijk is of niet. Ik kan me voorstellen dat vele gebruikers huiverig zijn om scripts te veranderen of te schrijven.

Dit gaat het gehele boek zo door. Bij het doorlezen van het boek kwam ik nogal wat zaken tegen die wat verouderd aan doen. Tegenwoordig heeft bijna iedere provider een standaard pakket klaarliggen en hoeft een gebuiker niet veel anders te doen dan een button aan te klikken of een commando in te geven waardoor de hele handel aan de slag gaat.

Voor die gebruikers is dit boek dan ook totaal overbodig behalve misschien de probleemoplossings tips. Internet voor dummies is echter een betere aanrader in hun geval. Voor gebruikers die graag wat meer willen weten zijn er talloze andere boeken in de handel die beter en nauwkeuriger omschrijven wat het Internet is en wat je er kunt doen. De besproken software is al danig verouderd.

titel: Internet in 20 stappen
subtitel: De Sybex 20 stappen methode
schrijver: Stefan Arts
ISBN: 90-5160-803-9
Uitgeverij: Sybex
Druk: 1e dr. 1995

Walther Ligtvoet
FIDOnet; 2:286/236
E-mail; 101460,47@compuserve.com of warlock@trauma.xs4all.nl


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]