Pooh's Magazine editie 1/96
1 februari 1996

Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus

Met de feestdagen kreeg ik als cadeau dit boek. Mijn vriendin was er erg enthousiast over en dacht dat ik het ook moest lezen. Ik was verward...tot nu toe dacht ik dat ik een goede relatie met mijn partner had en dat we gelukkig met ons leven waren. Of toch niet?

Op de voorpagina staat: 'Mannen zijn anders, vrouwen ook. Handleiding voor het verbeteren van je relatie. Zeer aanbevolen door Willeke Alberti'. Ik zette mijn vooroordelen opzij en begon te lezen. Misschien is het boek niet zo erg als het lijkt.

Meneer Gray praat over de Marsbewoners en de Venusbewoners in een te simplistische, soms kinderachtige manier. In de dertien hoofdstukken van het boek beschrijft hij de verschillen tussen mannen en vrouwen en wat ze kunnen doen om beter samen te wonen. Hoe ze een waardevolle en duurzame relatie kunnen hebben. Alles klinkt ideaal, paradijselijk. Hij schrijft duidelijk, met veel voorbeelden en je krijgt een rustig en optimistisch gevoel dat alles beter kan worden en dat het niet zo moeilijk is. De man moet beter luisteren en de vrouw moet de man minder bekritiseren. Maar heb je echt 276 pagina's nodig om dat te vertellen?

Na een paar pagina's vroeg ik me af: dat is toch wel bekend, waarom moet ik een boek lezen om zoiets te leren? In een van de hoofdstukken staat: 'De kleine dingen die een man voor een vrouw kan doen'. Een lange lijst met waaronder: Neem zomaar eens bloemen mee of knuffel haar vier keer per dag (voor of na het eten?! Deze vraag wordt niet beantwoord :-) Verderop in het boek staat een gids voor het schrijven van een liefdesbrief. Ik heb geleerd sollicitatie- en officiële brieven te schrijven, maar waarom zou ik een handleiding nodig hebben om een liefdesbrief naar mijn geliefde te schrijven?

'Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus' was nummer drie in de best- sellers lijst in de VS het afgelopen jaar. In Nederland is het ook populair en de auteur heeft nog twee boeken over relaties gepubliceerd. Ik vond 't nutteloos om dit boek te lezen. Ik weet al dat een succesvolle relatie, communiceren, geduld, veel werk en wederzijdse compromissen betekent. De meesten van ons hebben dat op de moeilijke manier ontdekt. Met vallen en opstaan. Maar in het hedendaagse gezin waar vaak één of beide ouders afwezig zijn, wegens scheiding of meer aandacht voor hun carrière, leren de kinderen niet hoe ze met de andere sekse zouden moeten omgaan. Als alles perfect was, zouden er toch niet zo veel mensen naar de sociaal werker of de psycholoog gaan.

Misschien vinden sommige mensen dit boek het wondermiddel voor hun relatie. Ik niet. Zoals auteur Maarten 't Hart schrijft: Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus en Honden van Pluto.

Titel: Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus
Auteur: Dr. John Gray (psycholoog en gezins- en relatietherapeut)
ISBN 90 274 3139 6
Prijs: f32,50

Andere boeken van dezelfde auteur:

Eleni Antonakou


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]