Pooh's Magazine editie 1/96
1 februari 1996

TIM BURTON'S THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS

een recensie door Menno Peeters

Waardering : 9.0 (max. 10.0)

Jaar : 1995
Speelduur : 75 min.
Regie : Henry Selick
Produktie : Tim Burton, Denise Di Novi
Script : Caroline Thompson
Idee : Tim Burton
Muziek : Danny Elfman
Stemmen : Chris Sarandon, Danny Elfman, Catherine O'Hara, Glenn Shadix William Hickey, Ed Ivory, Ken Page

Logischerwijze zoek ik de bij voorbaat al amusante animatiefilm in het rek waar boven staat 'nieuwe films', als hij net een dagje geleden uitgebracht is. Om de een of andere reden verwacht ik achter een videotheekbalie toch nog altijd iemand die redelijk het een en ander over films kan vertellen. Door het even na te vragen, kom ik erachter dat THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS reeds direct tussen de tekenfilms is geplaatst. Hij was niet erg duur in aanschaf, namelijk.

... - zucht -

De monstertjes die Halloween zijn griezelijke uiterlijk geven, hebben hun plicht gedaan en beginnen in hun stadje met de voorbereidingen voor volgend jaar. Pompoenenkoning Jack Skellington (stem van Chris Sarandon) voelt zich echter niet meer zo vrolijk als voorgaande jaren. Hij heeft een leeg gevoel in zijn knokige lichaam. Per toeval komt hij terecht in Christmas Town, waardoor een wereld voor hem open gaat. Kerstmis zal gaan veranderen, zo besluit hij, en vol overgave stort hij zich op zijn werk.

De kerstman wordt ontvoerd. Terwijl hij door de inwoners van Halloween Town Sandy Claws genoemd wordt, moet hij zijn puntmuts inleveren en wordt door drie belhamels - Lock, Shock en Barrel - gedumpt bij Oogie Boogie. Jack reist, met zijn door de in een rolstoel zittende Dr. Finkelstein vervaardigde rendieren en het vliegende spookhondje Zero, naar Christmas Town. Dit tot verdriet van de inmiddels op hem verliefd geworden Sally (die ook al door Finkelstein is gemaakt). Zij is de enige die iets begrijpt van de warme gevoelens die Kerstmis met zich meebrengt.

THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS zit tjokvol met leuke creaturen. De allerleukste is de burgemeester van Halloween Town, aan wie Glenn Shadix zijn stem leent. Shadix is de koning van de fantastisch komische bijrollen. Zijn over-the-top stemmen zorgden eerder al voor bijzonder lachwekkende scenes in ondermeer BEETLEJUICE en HEATHERS. De burgemeester (die zelfs 'Mayor' op zijn pak heeft staan) is een opgewekt figuur, wiens humeur echter zo nu en dan 180 graden kan draaien. Zijn hoofd draait dan a la THE EXORCIST mee, om de kant waar de mondhoeken naar beneden staan aan bod te laten komen. Het is een geweldig simpele vinding.

Tim Burton is het geestelijk brein achter deze immens originele film. Hij had al een flinke vinger in de pap bij BEETLEJUICE, BATMAN en EDWARD SCISSORHANDS. Met THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS voegt hij een hele serie grappige, lieve, boze, vriendelijke, enge en vooral gezellige wezentjes aan zijn palmares toe. Het scherm is constant een wirwar van bewegende poppetjes en vele attributen.

Ook een belangrijk persoon achter de schermen is Danny Elfman. Hij componeerde de muziek en zorgde tevens voor de zangstem van Jack Skellington. De liedjes zijn sprookjesachtig, iets waar Elfman al flink veel ervaring mee heeft. Ze zijn echter niet zo sterk dat ze lang in het hoofd blijven hangen, maar dat kan ook te maken hebben met de bijbehorende beelden, die veel interessanter zijn.

Zo nu en dan is THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS zelfs angstaanjagend, al zullen volwassenen hier geen last van hebben. Voor kinderen, die veel kunnen herkennen in bijvoorbeeld de monsters onder het bed en de trap, zijn sommige factoren misschien erg eng. Het is dan ook maar goed dat de film een happy end kent. Tim Burton is een van de weinigen die het aandurven originele familiefilms te maken. Weg zijn de HOME ALONE-clichés (die John Huhghes maar blijft misbruiken) en de betutteling. Griezelen en bulderen, dat is Burton's devies.

©copyright Menno Peeters (mpeeters@pvda.nl), 28-11-95


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]