Pooh's Magazine editie 1/96
1 februari 1996

SNEAK PREVIEW

Er zijn zo wel eens van die dagen dat je naar de film gaat. Op de vraag "naar welke film ga je" moet ik helaas wel het antwoord schuldig blijven als het mijn vaste avondje film op de Woensdagavond betreft. Op het programma van een van mijn plaatselijke bioscopen (het Grand Theatre in Breda) staat dan namelijk de Sneak Preview.

Een Sneak Preview voorstelling is een publieke vertoning van een film die nog niet in première is gegaan in Nederland. Dat is op zich interessant, maar je krijgt niet van te voren te horen welke film er die avond draait. Dat weet je pas zodra de titel op het witte doek verschijnt. Dat dit een extra dimensie geeft aan het avondje bioscoop mag duidelijk zijn, want je kunt werkelijk van alles verwachten. De aktie van "Die Hard: With a Vengeance"; de gouden kalf-winnaar "Zusje"; de Europese co-produktie "Farinelli: Il Castrato" tot de Disney animatie "Pocahontas". Geen genre is bij voorbaat uitgesloten.

De Sneak Preview kan uiteraard tot teleurstellingen leiden. Een film kan je gewoon niet liggen, of een film waarvan je hoge verwachtingen had valt tegen. Maar het kan ook tot iets anders leiden. Een film waar je niet veel van had verwacht kan bijzonder mooi blijken of je wordt getrakteerd op een prachtige film waar je niet eens van gehoord had. En je ziet natuurlijk ook de films voordat ze in Nederland in de bioscoop te zien zijn.

Er is een gereduceerde prijs van toepassing, dus helemaal bekocht voel je je gelukkig nooit, en het maakt wekelijks komen "Sneaken" ook betaalbaar. Voordeel is ook dat ze bij nogal wat Sneak Preview voorstellingen (helaas niet allemaal) het voorprogramma weglaten. Geen reclame dus.

Sneak Previews worden onder andere gehouden in het Grand Theatre in Breda; Grand Theatre in Amersfoort; Eurocinema in Eindhoven; Eurocinema in 's Hertogenbosch; Cinecitta in Tilburg; Brinkmann in Haarlem; Kriterion in Amsterdam; Alhambra in Enschede; H in Heerlen; Camera in Utrecht; Camera in Groningen; Plaza in Nieuwegein. Aanvullingen op deze lijst zijn van harte welkom. En u bent ook van harte welkom om te komen "Sneaken" bij u in de buurt!

©Copyright 1996 Hans Siemons (hans@prime.morgana.nl)


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]