Pooh's Magazine editie 3/96
1 april 1996

CLUELESS


een recensie door Menno Peeters

Waardering: 3.5 (max 10.0)

Jaar : 1995
Speelduur : 98 min.
Regie : Amy Heckerling
Produktie : Scott Rudin, Robert Lawrence
Script : Amy Heckerling
Muziek : David Kitay
Beelden : Bill Pope
Cast : Alicia Silverstone, Paul Rudd, Stacey Dash, Brittany Murphy, Dan Hedaya, Wallace Shawn, Twink Kaplan

Er was eens een jongen in Heerlen die iets spontaans wilde doen, omdat hij anders vier uur lang in de stad moest ronddolen. Dus besloot hij in zijn eentje naar de bioscoop te gaan. Hij kon op dat moment kiezen uit JUMANJI, FATHER OF THE BRIDE PART 2 en CLUELESS. Erg moeilijk dus, want welke film zou nou het minst slecht zijn? Wel, na middels prikwerk dan uiteindelijk toch maar Rivoli binnengestapt te zijn, wachtte onze vriend op de start van het stervehikel.

Beverly Hills. Daar wonen Cher (Alicia Silverstone) en Dionne (Stacey Dash), twee tienermeiden die zich bezig houden met status en de daarbij behorende jongens, geld, kleding en jongens. Jongens overigens, en dat is misschien nog wel belangrijker dan het feit dat het jongens zijn, die wel van hetzelfde soort moeten zijn. Baldwins, namelijk: knappe, liefst zo min mogelijk nadenkende pubers. Als een nieuw meisje, Tai (Brittany Murphy), clueless de gymklas binnenstapt, wordt zij Cher's doel. Zij zal haar wel eens omtoveren in een Betty, oftewel een dope hottie.

En dat is bijzonder jammer, want Brittany Murphy lijkt op het eerste gezicht een lief meisje. Verlegen, teruggetrokken, een beetje droevig kijkend, onzeker, kortom alles wat Alicia Silverstone regelmatig in interviews beweert te zijn (wat een perfecte basis voor een miljoenencontract oplevert). Cher praat met Tai, en laatstgenoemde is binnen vijf minuten film een knap irritante babe geworden. Later komt Tai er uiteraard nog wel achter dat het babe-dom ook niet helemaal alles is, maar dan is ze al te ver heen om kleren niet meer als het belangrijkste in haar leven te beschouwen. Een geweldige sarcastische knipoog dus. "As if."

Eén heerlijke scène kent CLUELESS. Tai komt voor het eerst eten bij Cher thuis en wordt door de vader des huizes (Dan Hedaya) verbaal van haar stoel, die eigenlijk de zijne blijkt te zijn, geschopt. Verder is het huilen met de pet op. Geen drama, geen humor, geen aantrekkelijke karakterontwikkelingen en in films als deze het belangrijkste: totaal geen sarcasme. Want laten we eerlijk wezen: verhalen die zich in Beverly Hills afspelen, zijn eigenlijk alleen interessant als de plaatselijke tuthola's erin op hun plaats worden gezet.

Dat gebeurt dus niet. Anderhalf uur lang is het wachten op het volledig de grond in boren van alles waar Cher zich mee bezig houdt. Okee, de lichte verandering van haar karakter, waarbij zich aan het eind van de film zelfs nog een redelijk mooie liefdesrelatie ontwikkelt, voorkomt dat CLUELESS in dezelfde categorie als bijvoorbeeld THE ALLNIGHTER valt. Alicia Silverstone zelf doet echter bar weinig. Ze brabbelt haar zinnetjes, geniet van haar populariteit en begint aan haar volgende drie films, die haar ongetwijfeld nog dichter bij Sharon Stone (die inmiddels haar sexbompositie middels CASINO lichtelijk aan het verlaten is) zullen brengen.

CLUELESS was een behoorlijk mega-succes in de States. Dat komt ongetwijfeld door identificatie van de tieners aldaar met de hoofdpersonen in de film, daarbij niet doelend op de nog enigszins sympathiek overkomende Josh (ex-stiefbroer van Cher) en Travis (skateboardende, milieubewuste grunger). Of er nou echt meer sprake is van een bewustmakende en cynische dan een entertainend bedoelde, zeker zo ontvangen en rolbevestigende rolprent, valt zeer te betwijfelen. CLUELESS is echt geen HEATHERS.

©opyright Menno Peeters (mpeeters@pvda.nl), 03-03-96


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]