Pooh's Magazine editie 3/96
1 april 1996

DE JURK


Door Hans Siemons

Regisseur : Alex van Warmerdam
Met o.a. : Henri Garcin; Ingeborg Elzevier; Khaldoun Elmecky; Frans Vorstman; Rijk de Gooijer; Elisabeth Hoijtink; Ariane Schluter; Alex van Warmerdam; Ricky Koole en Olga Zuiderhoek release : 21 Maart 1996 Waardering: 7 uit 10

De film DE JURK volgt het ontstaan van een confectie jurkje en volgt de perikelen van 1 exemplaar. De film begint gelijk al goed door flink wat ellende uit te strooien. De stof-ontwerper (Klahdoun Elmecky) wordt door z'n vriendin verlaten en krijgt tegelijkertijd over de telefoon te horen dat al z'n ontwerpen afgekeurd zijn. Tijdens een vergadering wordt Van Tilt (Henri Garcin), die ook de nieuwste ontwerpen voor de nieuwe confectie jurk afkeurt ontslagen. En ook bij de ontwerper van de Jurk is niet alles pais en vree. Maar de Jurk wordt uiteindelijk toch gemaakt en er wordt een exemplaar gekocht door Stella (Elisabeth Hoijtink). De draagsters van dit exemplaar worden gevolgd in al hun ellende, want ondanks het vrolijke (?!?) motiefje van dit zomerjurkje brengt het de draagsters kommer en kwel.

De kommer en kwel in de film is er overigens wel een met een vrolijke noot. Ster van de film is Van Tilt, die al smachtend naar een zoen van pief in het directie kantoor zwaar afzakt tot aan de onderkant van de samenleving, telkens geconfronteerd met het schattige jurkje dat hij destijds afkeurde. De regisseur en scriptschrijver Alex van Warmerdam tekent ook voor een van de hoofdrollen. Een zwaar getikte treinconducteur die al "IK BEN NORMAAL"-uitroepend helemaal gek wordt van vrouwen die De Jurk dragen.

De Jurk is, ondanks het afgrijselijke motief van het jurkje zelf, heel leuk. Omdat de Jurk wordt gevolgd zat de regisseur niet met ellenlange karakter ontwikkelingen in z'n maag wat de film lekker vlot maakt. Al met al is het de laatste jaren prima toeven in de bioscoop wat Nederlandse films betreft, de Jurk is daar geen uitzondering op.

© Copyright 1996 Hans Siemons (hans@prime.morgana.nl)


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]