Pooh's Magazine editie 3/96
1 april 1996
Van de editor,

Iedereen die langer dan een paar jaar met een computer werkt weet dat de compatibiliteit tussen verschillende systemen steeds beter wordt. Was het vroeger zo dat je soms de gekste stunts uit moest halen om software op verschillende platforms aan het draaien te krijgen, tegenwoordig doet applicatiesoftware het gewoon. Hardware ligt wat gevoeliger, maar ook daar is het e.e.a. meestal wel aan de praat te krijgen. En wanneer plug&play z'n beloftes waar maakt wordt ook dat er alleen maar beter op.

Helaas.. op het Internet gaat het toch net even anders. Ooit konden alle WWW browsers met vrijwel alle pagina's overweg. Met de komst en groei van netscape is daar een einde aan gekomen. Hun browser hangt van de wanstaltige uitbreidingen aan elkaar, slecht gedocumenteerd en vaak nog slechter beargumenteerd. Ook Microsoft schijnt in z'n browser al de nodige "extra's" te hebben aangebracht.

Waar een vraag is, is een aanbod en dus verschijnen er steeds meer pagina's die alleen nog met de nieuwste browser te lezen zijn. 2.1Beta7 vereist.. Dergelijke pagina's, met het netscape icoontje eronder als bewijs van het vermogen om de laatste beta's te downloaden, zijn vaak in het beste geval onoverzichtelijk en in het slechtste geval onleesbaar voor mensen met andere software.

Waar de HTML standaard ooit is bedacht om communicatie in de breedste zin van het woord mogelijk te maken, is nu het "erbij horen" klaarblijkelijk het belangrijkst. Standaard HTML is leesbaar op vrijwel elke machine, met en zonder grafische mogelijkheden, op papier en op braillelezers. Het kan voorgelezen worden door spraaksynthesizers. Het WWW als communicatiemiddel krijgt steeds meer de zelfde problemen als communicatie in de echte wereld: alleen als je de Levi's 501 kunt betalen hoor je erbij..

-----------
Reacties op de editorial graag via het Pooh's echomail gebied, of via netmail aan de eindredacteur.


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]