Pooh's Magazine editie 3/96
1 april 1996

KOOLSLA


   halve witte kool           peper
  1 klein uitje             zout
   gemalen komijn       1 - 2 el azijn
   peterselie         1 - 2 el zonnebloem olie
Haal het hardste deel van de koolsteel en de eventuele slechte buitenbladeren van de kool weg, en snij de kool vervolgens in reepjes van circa 10 centimeter lang. Doe deze in een ruime schaal, zodat u een niet al te dikke koollaag krijgt en stamp de kool vervolgens een aantal minuten met een stamper, bij voorkeur één uit hout, zodat ze mooi zacht wordt, en de sappen er enigszins uitgedreven worden. Als u geen stamper heeft, dan kunt u het proberen met aardappelpuree-stamper, mits die stevig genoeg is, en genoeg slag-oppervlakte heeft.

Schep de kool vervolgens om in de serveerschaal. Snipper het uitje in kleine, fijne blokjes en voeg die toe. Voeg er vervolgens een snufje komijn, wat peterselie, het zout, de azijn en de olie aan toe en meng het geheel middels omroeren. Breng het geheel vervolgens op smaak door naar believen peper toe te voegen.

Voor diegenen die niet van komijn houden: dit kruid kan ook weggelaten worden. Zonder dat smaakt het welliswaar anders, maar net zo lekker.

Als variatie kunnen eventueel nog spekblokjes toegevoegd worden. Bak deze daarvoor enige minuten in een pan, en voeg ze met de kruiden en andere ingrediënten toe aan de kool.

Deze koolsla past vooral goed bij verscheidene macaroni-gerechten, maar bijvoorbeeld ook bij aardappelpuree-gerechten met een vleessaus, of een "gewone" hoofdmaaltijd bestaande uit aardappels met groente.


TOMATENSALADE


 8 tomaten               peper
 1 kleine ui              zout
  marjolein          1 - 2 el azijn
  oregano           1 - 2 el zonnebloem olie
  basilicum
Was de tomaten, en vergeet vervolgens niet de groene steelaanzet te verwijderen. Dit gedeelte van de tomaat bevat gifstoffen, en kunt u dus beter niet eten, zeker niet als u de tomaten rauw eet. Snipper de ui in kleine blokjes, doe die in de schaal, voeg een snuf marjolein, oregano, basilicum, peper en zout en de azijn en olie toe, en roer dit vervolgens tot een lekker sausje. Snijdt de tomaten vervolgens in acht partjes, voeg ze toe en schep het geheel nog even om. Maak deze salade bij voorkeur enige tijd van te voren, bijvoorbeeld voordat u met de andere kookwerkzaamheden begint, zodat het geheel even lekker kan doortrekken. Schep eventueel tussendoor nog één of tweemaal om.

De saus is het best op smaak te brengen met de oregano, basilicum en de peper. Voeg hiervan toe, naar uw smaak dat verlangt.

Degenen die van knoflook houden, kunnen aan de saus eventueel nog een teentje konflook toevoegen.

Deze salade is goed te eten bij allerlei pasta- en rijst-gerechten, en smaakt natuurlijk vooral bij Italiaans aandoende gerechten nogal goed: spaghetti bijvoorbeeld.

Als u goed-smakende tomaten uit eigen tuin heeft, kunt u zich prijzen. Mijn ervaring is dat deze salade pas echt tot zijn recht komt met zulke tomaten. Vooral bij deze salade blijkt, dat dat wat de kwekerijen ons voorschotelen niet altijd even geweldig van smaak is. Dit is dus vooral een zomer-salade.


In alle gevallen geldt: neem niet te veel azijn en olie. Deze dienen "slechts" als basis. Te veel azijn maakt de saus te zuur en de salade oneetbaar, te veel olie maakt de salade te glibberig en is nergens goed voor. Neem liever eerst iets minder, en voeg later eventueel nog wat toe als de smaak dat verlangt of toelaat.

Als u kruiden uit eigen tuin heeft, kunt u die natuurlijk in alle gevallen gebruiken in plaats van de gedroogde kruiden uit de markt. Verse kruiden hebben natuurlijk altijd de voorkeur, de salades smaken echter ook goed met gedroogde kruiden.

De hoeveelheden van bovenstaande recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Eet smakelijk.


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]