Pooh's Magazine editie 3/96
1 april 1996

MultiUser adventure games (MUDs)


Eerst waren er de mainframes, en uiteraard werden er spelletjes gespeeld. "Trek", naar de beroemde tv-serie StarTrek, "Hunt the Wumpus" etc. Deze spelletjes speelde je alleen, of tegen de computer. Later kwamen er complexere spelen, NetHack, Collossal Caves, adventures etc. Uiteindelijk werden de computers gekoppeld in een groot netwerk en kwamen er ook multiuser spelen. De MultiUserDungeons.

Een MUD is een virtuele omgeving, meestal in tekst, waarbinnen je door middel van een alter ego kunt ronddwalen. Binnen deze omgeving kunnen verschillende doelen zijn; het oplossen van puzzels, het zo natuurgetrouw spelen van een rol, het vinden van schat en/of het afslachten van monsters. De omgeving kan in het verleden, het heden of de toekomst gesitueerd zijn. Het kan reëel of imaginair zijn. Veel muds spelen in een soort mix van verleden en toekomst waarin tovernarij heel gewoon is.

Nu zijn deze muds er in allerlei soorten en maten. Op het Internet, maar ook op kleinere thuisnetwerkjes kun je dit soort adventures spelen. Muds kun je indelen in drie grote groepen: sociale muds, hack&slash muds en chatboxes. Uiteraard zijn er allerlei tussenvormen mogelijk. In de hack&slash mud kan best een rustig café zijn waarin spelers zitten te babbelen.

Om maar met de chatboxes te beginnen, het voornaamste doel in een dergelijke omgeving is het communiceren met de andere gebruikers. Hier dient de MUD om een bepaalde sfeer te creëren waarbinnen de speler zich thuis voelt. Afgezien van het normale gesprek wat gevoerd wordt voorziet een dergelijke mud vaak in allerlei macro achtige extra's. B.v.: de speler tikt "Smile", en de andere spelers zien iets in de geest van "Jondor smiles sweetly". Dit soort acties kunnen de sfeer van een chat behoorlijk vergroten.

Bij sociale muds draait het allemaal om het rollenspel. Het aanvallen en doden van andere spelers is vaak niet mogelijk, of alleen voor de spelleiders (God en wizards) Het doel is hier om je in te leven in je rol. Verder kunnen er puzzels op te lossen zijn. Eenvoudige doolhoven, maar ook voorwerpen die je bij je rol kunt gebruiken. Sociale muds zijn vrij eenvoudig t.o.v. de hack&slash muds.

De Hack&Slash muds lijken het meest op de originele rollenspelen. Hierbij worden van de speler allerlei statistische gegevens bijgehouden die zijn sterke en zwakke kanten bepalen. Het doel is hier om zo een zo hoog mogelijke status te behalen en dit doel wordt bereikt door het vechten met andere spelers en monsters. Hiermee kan ook geld verdient worden, dit geld kun je gebruiken voor betere wapens etc. Dit soort muds kunnen behoorlijk ingewikkeld worden..

Bij de rest van dit verhaal ga ik even uit van mijn eigen MyMUD programma, aangezien ik dit programma het beste ken.

Een van de leukste mogelijkheden van een aantal muds is dat je als speler eraan mee kunt bouwen. Wanneer je eenmaal een bepaalde status bereikt hebt kun je een eigen lokatie binnen de virtuele wereld gaan bouwen. Dit bouwen is voornamelijk een kwestie van schrijven. Verder kun je voorwerpen toevoegen aan de locatie en ook daar weer beschrijvingen aan hangen. Bij MyMUD heeft elk voorwerp een aantal beschrijvingen en een sleutelveld. Dat sleutelveld bepaald wat je met het voorwerp kunt doen. Een sleutel kan waar of onwaar zijn en elk van deze twee mogelijkheden heeft twee teksten. Een tekst voor de speler en een tekst voor de anderen in dezelfde ruimte.

Bijvoorbeeld, Jondor heeft een hondje, Fido. Dit hondje is een voorwerp dat hij dusdanig van een sleutel voorzien heeft dat hij de enige is die het kan oppakken. Pakt Jondor z'n hondje op, dan worden de "Waar" teksten gebruikt. Jondor ziet iets als "Fido likt je hand wanneer je hem oppakt" De anderen zien een tekst als "Fido is erg blij dat Jondor hem oppakt".

Zou iemand anders Fido op proberen te pakken, dan worden de "Onwaar" teksten gebruikt. De speler ziet iets als "Fido gromt en bijt wanneer je hem probeert op te pakken", de andere spelers (incl. Jondor als hij op de lokatie is) zien "Fido bijt X en rent weg."

De kracht van MyMUD is dat alles in het spel een voorwerp is waaraan dergelijke teksten gekoppeld kunnen worden. Bij een speler bepaald het slot of je van hem kunt stelen of niet. Bij een deur of je er doorheen kunt of niet. Bij voorwerpen of je ze kunt pakken of niet. Hierdoor is een heel echt aandoende omgeving te creëren waarbij elke actie beschreven wordt en het spel heel boeiend gemaakt kan worden.

MyMUD is afgeleid van TinyMUD. Een sociale mud die het vooral moet hebben van de boeiende omschrijvingen. Het grote verschil met TinyMUD is dat MyMUD gebruik maakt van een gedeelde database. TinyMUD werk, zoals de meeste muds, via TCP/IP. Voor de laatste heb je dus een internet-achtig netwerk nodig. MyMUD is bedoeld voor het gebruik op LANs als Novell en Lantastic.

Reclame:

Voor wie het eens proberen wil is MyMUD te downloaden vanaf het Pooh's Magazine HQ BBS. Het is freeware, voorzien van source en is zeer eenvoudig te installeren. Het kan standalone gespeeld worden (alleen raak je dan uiteraard de MultiUser wel kwijt) of via een LAN. Het is leuk om wat te grasduinen en te testen. De installatie is zeer eenvoudig.


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]