Pooh's Magazine editie 4/96
1 mei 1996

WATERWORLD

een recensie door Menno Peeters

Waardering: 6.5 (max. 10.0)

Jaar : 1995
Speelduur : 135 min.
Regie : Kevin Reynolds
Produktie : Charles Gordon, John Davis, Kevin Costner
Script : Peter Rader, David Twohy
Muziek : James Newton Howard
Beelden : Dean Semler
Cast : Kevin Costner, Jeanne Tripplehorn, Tina Majorino, Dennis Hopper, Michael Jeter

Er zijn zo van die films waarvan je weet dat je ze niet zult bemachtigen als je op de dag dat ze uitkomen naar een Limburgse videotheek stapt. Duidt dit op een slechte strategie van de videotheekhouders of wordt het zó gepland dat men een maand later tenminste niet met 10 exemplaren van een niet meer sterk verhurende film zit? Het maakt mij verder weinig uit; ik heb in Superclub in Sittard, een zaak die zich richt op alle soorten entertainment, een prima videotheek gevonden, waar je altijd terecht kunt als je een veel gevraagde film zoekt. WATERWORLD, bijvoorbeeld.

In de toekomst zullen de ijskappen smelten en zal de wereld onder water komen te staan. De wereldbevolking wordt flink uitgedund. Eén van de overlevenden is The Mariner (Kevin Costner), die op zijn opgevoerde doch antieke catamaran de oceanen verkent en in leven blijft dankzij recyclede urine, enkele schaarse planten en het handelen in aarde - een kostbaar goedje. Uit een in het water gelegen fort vlucht hij samen met Helen (Jeanne Tripplehorn) en de jonge Enola (Tina Majorino), als het wordt aangevallen door Smokers, een bende tuig geleid door Deacon (Dennis Hopper). De jacht op het kind wordt geopend, want op haar rug zou een tatoeage staan die de weg naar Dryland moet wijzen.

Men komt er niet omheen te vermelden dat WATERWORLD de duurste film aller tijden is (tot nu toe). Een kleine 200 miljoen dollar werd gestoken in dit project, dat volgens sommigen de financiële (!) flop die Terry Gilliam's THE ADVENTURES OF BARON MÜNCHHAUSEN was, zou overtreffen. Niets van dat alles, want WATERWORLD werd één van de grootverdieners van 1995. In de volgende eeuw zullen er vast en zeker films gemaakt worden met een budget van meer dan een miljard. Misschien een leuk idee voor Arnold Schwarzenegger?

WATERWORLD is zondermeer spectaculair. De aktiescènes, met als belangrijkste wapenfeit de capriolen op het water van de Smokers op hun jetski's, getuigen van een doordachte choreografie. Daar blijft het echter ook bij. De basis van de film bestaat uit aktie, en veel meer wordt daar niet bovenop gegooid. Humor is in slechts enkele zinnetjes en alleen bij Dennis Hopper aanwezig. Romantiek wordt op een laag pitje gehouden, terwijl wél abusievelijk wordt vermeld hoe eenzaam The Mariner wel niet moet zijn.

Gelukkig zijn Helen (tel voor de gein eens hoe vaak de naam van mijn vriendin in een film voorkomt - word je echt niet goed van) en Enola er nog. Langzamer dan de poolkappen, doch overduidelijk vanaf het begin, smelten zij het hart van The Mariner. Dat levert nog wat mooie onderwaterse zwembeelden op, met een dartelende Tina Majorino (WHEN A MAN LOVES A WOMAN, CORRINA CORRINA), één van de meest getalenteerde kindsterretjes van deze tijd. Jeanne Tripplehorn, om onduidelijk redenen nog heel even uit de kleren moetend, is evenals haar jonge tegenspeelster simpelweg charmant. Dennis Hopper kan als slechterik mij nog steeds niet écht overtuigen en is net als in SPEED meer broodnodig kwaad dan exploderende schermvulling.

Kevin Costner werkte eerder al samen met regisseur Kevin Reynolds in FANDANGO, ROBIN HOOD: PRINCE OF THIEVES en RAPA NUI. In WATERWORLD is hij meer dan ooit een aktieheld. Fladderend beweegt hij zich over zijn boot, gaat eraan, erboven en erachter hangen en duikt naar de diepste diepten van de oceaan, waar nog restanten van de oude beschaving liggen. Dat alles levert bewonderenswaardig schone scènes op. Laat de eindconclusie dan ook maar zijn dat WATERWORLD een mooie aktiefilm is - niet minder, maar zeker niet meer.

© Copyright Menno Peeters (mpeeters@pvda.nl), 23-04-96


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]