Pooh's Magazine editie 5/96
1 juni 1996

Het grote misverstand!

Een van de grootste misvattingen die er bestaan is dat iemands horoskoop is wat zijn sterrenbeeld is. Helaas voor de vele kranten en roddelblaadjes is de werkelijkheid van de astrologie wat ingewikkelder. De horoskoop rubriekjes vormen voor de serieuze astroloog een bron van ergernis.

Vaak worden de horoskopen in zulke bladen uit de duim van de samensteller gezogen. Ik heb eens gezien hoe standaard teksten in een computer stonden en door middel van 'Random' bij sterrenbeelden gevoegd werden. Het kon zelfs gebeuren dat een man met het sterrenbeeld vissen de zelfde tekst kreeg te zien als zijn vrouw met het sterrenbeeld stier een week eerder.

Een horoskoop bereken je niet door iemands verjaardag te kennen, maar juist door de geboortedatum, -tijd en plaats van de geboorte. Als het tijdstip bijvoorbeeld een uur afwijkt krijg je een compleet andere horoskoop. Iemand geboren aan de andere kant van de wereld heeft bijvoorbeeld de zon op een andere positie in zijn horoskoop staan, dan iemand hier in Nederland. Dit gegeven levert dus ook een andere horoskoop op.

Wat is een horoskoop?

Een horoskoop werkt met sterrentekens en niet met sterrenbeelden. De sterrentekens en sterrenbeelden staan niet op dezelfde plaats. Iedereen kent inmiddels wel zijn sterrenteken. Iemand die ram is heeft zo langzamerhand het sterrenbeeld waterman. De sterrenbeelden verschuiven aan de hemel. Op 21 maart staat op dit moment de zon in Vissen over ongeveer 400 jaar in waterman (het welbekende Aquarius tijdperk. Helaas voor NEW AGE aanhangers begint dit tijdperk pas over 400 a 500 jaar). Ongeveer 2000 jaar geleden begon de lente in Ram en toen vielen de tekens en sterrenbeelden samen. Ongeveer in het jaar 26000 zullen de tekens en sterrenbeelden weer samenvallen. Deze 26000 jarige cyclus noemt men een kosmisch jaar. Maar goed, ik zal niet te diep op deze materie ingaan, anders wordt het te langdradig. Eén ding wil ik nog wel benadrukken, astrologie werkt niet alleen met sterrentekens, maar ook met planeten.

Om een horoskoop te berekenen is het belangrijk dat de astroloog weet wat iemands:

  1. Geboorteplaat
  2. Geboortedatum
  3. Geboortetijdstip (zo nauwkeurig mogelijk; liefst op de minuut nauwkeurig)
Deze gegevens zijn belangrijk gezien de individuele aspekten in iemands horoskoop zoals het punt van de dierenriem op de oostelijke horizon genaamd de Ascedant en het punt vrijwel recht boven ons "de Midhemel". De verhouding of de boogafstand afgemeten in graden met planeten is zeer belangrijk voor het individuele karakter van iemands horoskoop. Een tijdsverschil van 4 min. is al een verschil van 1 booggraad. Een verschil van gemiddeld 2 uur geeft al een compleet andere individuele horoskoop verdeling. Vnl. voor de voorspellende astrologie is een verschil van 4 minuten in geboorte tijd al een afwijking van 1 jaar met het voorspellen van gebeurtenissen in iemands leven. Je begrijpt dus dat ik me soms behoorlijk kan ergeren aan de rubriekjes uit de tijdschriften, maar vindt ze ook weleens vermakelijk gezien de vaagheid waarmee ze zijn geschreven.

Er zijn wel technieken die het minder nauw nemen dan de 4 minuten, maar dan nog blijft het vereiste omtrent het geboortetijdstip en de plaats gelden. Wat de mensen als hun sterrenbeeld kennen is alleen maar de stand van de zon ten opzichte van de dierenriemtekens (geen sterrenbeelden!!!!!!!! maar sterrentekens, omdat de sterrentekens berend worden vanaf de lengtepunt die samenvalt met de datum van 21 maart). In de astrologie wordt dus gewerkt met de zon, de Ascedant, de Midhemel, de maan, en de planeten in ons zonnestelsel. Ik zelf doe niet aan voorspellende astrologie, omdat ik van mening ben dat de mens een vrije wil heeft binnen het veld van mogelijkheden die het leven hem biedt.

Frans Ootjers (Amateur Astroloog)


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]