Pooh's Magazine editie 5/96
1 juni 1996

THE JUROR
een korte recensie door Menno Peeters

Waardering: 3.5 (max. 10.0)

Jaar : 1996
Speelduur : 118 min.
Regie : Brian Gibson
Produktie : Irwin Winkler, Rob Cowan
Script : Ted Tally
Boek : George Dawes Green
Muziek : James Newton Howard
Beelden : Jamie Anderson
Cast : Demi Moore, Alec Baldwin, Joseph Gordon-Levitt, Anne Heche, Tony Lo Bianco, James Gandolfini, Lindsey Crouse

We hebben de scène allemaal gezien: Annie Laird (Demi Moore) zit in de auto bij een nogal schizofreen overkomend persoon (Alec Baldwin) peentjes te zweten omdat hij dreigt haar zoontje Oliver (Joseph Gordon-Levitt), die iets verderop niets vermoedend mountainbiket, omver te kegelen. Onze hoofdrolspeelster schreeuwt ondertussen dat The Teacher haar zal beschermen. Het is een mooie dwarsdoorsnede van de krankzinnigheid die aan THE JUROR ten grondslag ligt. Met enige fantasie (en een andere cast en regisseur en zo), had deze film heel eenvoudig een Monty Python-hit kunnen worden.

De basis van het verhaal is best acceptabel: een jurylid komt terecht in een zaak tegen een hoge maffialeider. Vervolgens wordt ze bedreigd en gedwongen de andere juryleden te beïnvloeden om voor de aangeklaagde vrijspraak te realiseren. Hierin wordt, om de dreigementen kracht bij te zetten, tevens haar zoon betrokken.

Verrekte jammer is alleen dat THE JUROR zo spectaculair wordt. Het is echt wel aannemelijk dat zoontje Oliver voor onbepaalde tijd in Guatemala wordt ondergebracht om hem te beschermen, maar dat dit leidt tot een last-minute één-op-één achtervolging, is uiteindelijk slechts lachwekkend. Dan heb ik het nog niet eens gehad over exploderende auto's, een nog in de babyschoentjes staande romance tussen de twee hoofdrollen en nog enkele facetten die in vrijwel elke big-budget film die grote onzin is, optreden.

Demi Moore is werklustig de laatste en komende tijd. THE SCARLET LETTER, NOW AND THEN, STRIPTEASE, haar stem in THE HUNCHBACK OF NOTRE DAME en ongetwijfeld nog meer op stapel staande films zorgen ervoor dat ze in ieder geval niet in de vergetelheid zal raken. Toegegeven, Demi is absoluut niet zwakste schakel in THE JUROR (als bad guy vind ik Alec Baldwin totaal niet overtuigen - als good guy eigenlijk ook nauwelijks), maar toch wordt met weemoed teruggedacht aan films als ABOUT LAST NIGHT en GHOST.

©Copyright Menno Peeters (mpeeters@pvda.nl), 21-05-96


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]