Pooh's Magazine editie 5/96
1 juni 1996
Magnetron

En dan nu wat magnetron recepten. Voor de meeste mensen is het wel duidelijk hoe men worstebrood kan warm maken in de magnetron of een stukje vlees moet ontdooien. Maar veel meer wordt er dikwijls niet mee gedaan. En een magnetron is toch echt een handig apparaat voor sommige zaken. Als voorbeeld: aardappelen kan je binnen 8 minuten gaar koken in de magnetron.

Ik heb vier recepten uitgezocht die een paar verschillende dingen laten zien van het magnetron koken.

Als eerste gaan we worstrolletjes maken. Deze zijn lekker als borrelhapje. Hierbij wordt een bruineerschaal gebruikt. Deze is speciaal bedoelt om allerlei dingen op te laten bakken.
De schaal wordt enige tijd voor gebruik in de magnetron geplaatst en verwarmd. PAS OP het ding is daarna gloeiend.

---------- Recipe via Meal-Master (tm) v8.00

Title: Worstrolletjes
Categories: Lunch, Snack, Vlees, Magnetron
Yield: 4 personen

    150 g  Jonge kaas
4 Knakworsten
300 g Pizza- of brooddeeg
1 tb Sesamzaadjes
Paprikapoeder
Bloem
Olijfolie
Bereid het deeg volgens de gebruiksaanwijzing.

Snij de kaas in dunne plakken. Verwijder eventueel velletjes van de worstjes.
Rol het deeg met een roller uit tot een plak van 2 1/2 cm dik. Strooi wat sesamzaadjes over het deeg. Verdeel de plakjes kaas gelijkmatig over het deeg en strooi er ook nog wat paprikapoeder over.

Leg de worstjes achter elkaar en goed aansluitend aan een zijkant van het deeg. Rol het deeg op zodat de worstjes en de kaas midden in het deeg komen te zitten.
Snij met een vlijmscherp mes de rol tot vingerdikke plakjes en leg de plakjes op een met bloem bestoven blad. Dek ze af met een vochtige theedoek en laat ze 30 minuten op een warme plaats rijzen.

Verwarm een bruineerschaal 5 minuten op de hoogste stand. Bestrijk de schaal daarna met een beetje olie en leg er zoveel plakjes op dat hij vol ligt.
Bak de rolletjes 2 minuten op de hoogste stand. Bestrijk de rolletjes daarna met nog wat olie en keer ze om. Bak ze daarna nog eens 3 minuten.

* tb = Eetlepel (TaBlespoon)


Bij het vorige recepte bakten we op een bruineerschaal, onderstaand recept maakt gebruik van olie om in te bakken.
Het voordeel van de magnetron is dat de bak- en kooktijden korter zijn en de groentes uit de onderstaande soep veel knapperiger blijven.

---------- Recipe via Meal-Master (tm) v8.00

Title: Groentesoep
Categories: Soepen, Magnetron
Yield: 4 personen

    2    Deelblokjes spinazie
50 g Wortel
70 g Aardappel
30 g Courgette
1 Bleekselderij
Basilicum
Peterselie
1 Ui
1 Teentje knoflook
1 Plak spek (20 gr)
Olijfolie
Bouillonpoeder
30 g Rijst
Peper
Zout
1 tb Parmezaanse kaas
Laat de spinazie ontdooien. Schrap de wortel, schil de aardappel, was ze samen met de courgette en snij deze groenten in blokjes.

Was de selderij, pel de ui en knoflook en snij dit alles, samen met het spek, fijn.
Doe het mengsel met 2 eetlepels olie in een magnetronschaal en zet dit 2 minuten in de magnetron op de hoogste stand. Roer het na 1 minuut even door.

Doe de groenten erbij en zet de schaal opnieuw 2 minuten in de magnetron op de hoogste stand. Weer halverwege even roeren.

Los 1 theelepel bouillonpoeder op in 2 dl kokend water en giet dit bij het mengsel in de schaal. Roer de soep door, doe het deksel op de schaal, plaats dit in de magnetron en breng de soep aan de kook. Doe de rijst er bij en kook de soep 12 minuten in de magnetron. Roer de soep tijdens het koken 2 maal door.
Laat de soep nog 2 minuten in een uitgeschakelde magnetron staan, controleer de smaak en voeg eventueel peper en zout toe. Strooi er tot slot de geraspte kaas over.

* tb = Eetlepel (TaBlespoon)


Ook gerechten uit de oosterse keuken lenen zich uitstekend om, in enigszins aangepaste vorm, in de magnetron bereid te worden.

---------- Recipe via Meal-Master (tm) v8.00

Title: Babi pangang met rijst
Categories: Vlees, Oosters, Rijst, Magnetron
Yield: 4 personen


  500 g  Hamlappen
250 g Rijst
---- VOOR DE MARINADE 1 Ui
2 Teentjes knoflook
3 tb Ketjap manis
2 tb Citroensap
1 tb Olie
2 ts Gemberpoeder
Zout
Peper
---- VOOR DE SAUS 1 Ui
2 Teentjes knoflook
1 tb Maïzena
1 1/2 dl Ananassap
1 cn Tomatenpuree (klein)
1 tb Sherry
1 tb Wijnazijn
1 tb Gembersiroop
Zout
---- VERDER NODIG 1 Magnetron schaal (1 1/2 L)
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.

Snijd de hamlappen in repen.
Pel de ui en de knoflook voor de marinade en snij ze fijn. Doe in een schaal het vlees, de ui en knoflook, ketjap, citroensap, de olie, het gemberpoeder en wat zout en peper. Leg een deksel op de schaal en laat de inhoud minstens een uur staan op een koele plaats.

Pel ondertussen de ui en knoflook voor de saus en snij ze fijn. Roer de maïzena met twee eetlepels water tot een glad papje. Doe de olie in een litermaat en zet het 1 minuut in de magnetron op de hoogste stand. Roer de ui en knoflook door de hete olie en fruit het daarna nog 3 minuten.

Roer het ananassap, tomatenpuree, sherry, azijn en gembersiroop met wat zout door de gefruite ui. Zet de litermaat afgedekt in de magnetron en laat het 3 minuten op de hoogste stand in de magnetron staan. Bind de saus met het maïzenapapje en laat het afgedekt staan.

Was de rijst in een zeef onder stromend water. Doe de rijst met 1/2 liter water in een schaal van 2 liter. Leg het deksel op de schaal en breng het in de magnetron in ongeveer 8 minuten aan de kook. Schakel de magnetron daarna op 30% vermogen en kook de rijst in 18 min gaar. Roer de rijst met een vork los en laat hem nog 5 minuten nagaren.

Schep na de marineertijd de marinade nog eens goed over het vlees. Zet de schaal in de magnetron en verwarm het 14 minuten op het halve vermogen. Roer halverwege de bereidingstijd alles goed door.

Schep na deze bereidingstijd de saus door het vlees en zet de schaal, onafgedekt, nog 2 minuten in de magnetron op de hoogste stand. De saus moet door en door warm worden.
Dien de babi pangang op met rijst.

* tb = Eetlepel (TaBlespoon)
* ts = Theelepel (TeaSpoon)
* cn = blik (CaN)


Bij de groenteschotel geldt hetzelfde als bij de Babi Pangang. Dit gerecht vermeld ik hier om een complete maaltijd uit de magnetron te kunnen halen.

---------- Recipe via Meal-Master (tm) v8.00

Title: Chinese groenteschotel
Categories: Groenten, Chinees, Magnetron
Yield: 4 personen

  1    Ui
1 Prei
5 Worteltjes
1 Groene paprika
1 Rode paprika
2 Bleekselderij stengels
50 g Taugé
---- VOOR DE SAUS 1 Ui
2 Teentje knoflook
1 tb Olie
2 tb Tomatenpuree
1 tb Gembersiroop
1 tb Azijn
2 dl Kippebouillon
1 tb Maïzena
Zout
Peper
We beginnen met de saus.
Pel de ui en knoflook, snipper de ui en snij de knoflook fijn. Verhit de olie in een glazen litermaat ongeveer 1 minuut op de hoogste stand. Roer de ui en knoflook erdoor en fruit ze 3 minuten in de magnetron op de hoogste stand.
Voeg de tomatenpuree, de gembersiroop, azijn en bouillon toe. Breng dit mengsel in ongeveer 5 minuten aan de kook op de hoogste stand van de magnetron.

Roer de maïzena met 2 eetlepels water tot een papje en bind hiermee de saus. Laat de saus tot gebruik afgedekt staan.

Nu de rest.
Was de groenten, behalve de taugé, onder koud water. Snij de ui en prei in ringen en de wortel in plakjes. Snij de paprika doormidden ontdoe hem van de zaden en zaadlijsten en snij het vruchtvlees in reepjes. Snij de bleekselderij in stukjes.

Verwarm in een magnetronschaal van 1 1/2 liter de ui, prei, wortel, paprika, bleekselderij en 2 eetlepels water 8 - 10 minuten op de hoogste stand. Schep de groenten halverwege de bereidingstijd om. Giet de groenten af.
Roer de saus erdoor, breng het op smaak met zout en peper.

Overgiet de taugé met kokend water en laat dit 1/2 minuut zo staan. Giet de taugé af en gebruik het om de rest te garneren.

* tb = Eetlepel (TaBlespoon)
* ts = Theelepel (TeaSpoon)



[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]