Pooh's Magazine editie 5/96
1 juni 1996

Across Crossword.

Deze week geen puzzel, maar een programma voor het oplossen van puzzels van achter de computer. Across Crossword Lite is een programma dat beschikbaar is voor een respectabel aantal platformen. Ik heb de OS/2 versie getest, maar er zijn ook versies voor de Macintosch, Windows (3.11 EN 95/NT) en diverse Unix varianten.

Across Crossword is speciaal voor het oplossen van kruiswoordpuzzels, cryptogrammen en dergelijke. Na het opstarten en het selecteren van een puzzel komt dan ook een keurige grafische afbeelding van de puzzel in beeld. De cursor staat in het eerste vakje en de omschrijvingen die bij de horizontale en vertikale woorden voor dat vakje horen staan op het scherm. In de vakjes staan nummertjes zoals ook gebruikelijk bij de papieren variant.

De echte voordelen van het puzzelen van achter het scherm worden natuurlijk pas zichtbaar op het moment dat er echt gepuzzeld gaat worden. Woorden waarvan de puzzelaar niet zeker is kunnen in zacht grijs worden ingevuld, een oplossing kan op elk moment getest worden. Dit met diverse opties: alleen een selectie kan gecontroleerd worden of de hele puzzel. Foutieve letters worden dan afgekruist. Het zelfde geldt voor de oplossing. Wie dat wil kan de hele oplossing of alleen een enkel woord zien. Ook kunnen alleen de foutieve letters tot nu toe gecorrigeerd worden. Deze letters worden dan overigens WEL van een beschamend rood markerinkje voorzien.

Puzzels kunnen op elk moment opgeslagen worden, schoongemaakt worden (overnieuw beginnen, of voor iemand anders beschikbaar maken) en ook is er een notepad beschikbaar voor aantekeningen. De puzzel kan verkleind en vergroot worden en de layout van de puzzel en de omschrijvingen kan aangepast worden. Al met al alles voor de puzzelaar.

Een andere aardigheid is dat Across Lite als viewer in een webbrowser gehangen kan worden. De instructies daarvoor zijn ook netjes in de help bijgelevert. Vanaf dat moment kan het programma gestart worden door gewoon op een puzzel "link" te klikken. Een groot aantal (engelstalige) puzzels is beschikbaar op de WWW site van Literary Software, de auteurs van dit programma. Er wordt overigens gewerkt aan een uitgebreidere versie waarmee ook eigen puzzels gemaakt kunnen worden. Op dit moment moet dat via een ASCII editor en een tijdelijke ASCII file. Er zijn overigens wel weer programma's voor het maken van puzzels die in dit ASCII formaat kunnen wegschrijven.

Across Lite is een freeware programma (WOW!). De OS/2 versie kan gedownload worden van het Pooh's Magazine HQ BBS, de overige versies zijn te vinden op de WWW site van Literary Software: http://www.litsoft.com


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]