Pooh's Magazine editie 7/96
1 augustus 1996
KIP.

Vorige week waren we weer eens uitgenodigd om te komen barbecuen en toen ik die kippepoten en vleugels zag liggen kwam ik eigenlijk tot de conclusie dat kip een onderschatte vleessoort is.

Het is een magere soort vlees en is relatief eenvoudig te bereiden. Gewoon een tijd op een barbecue laten liggen geeft al een goed resultaat. Ik moet trouwens wel zeggen dat je daarvoor eigenlijk niet te dikke stukken vlees moet hebben en dat je ze eerst eventjes kook in water of bouillon.

Er zijn ook hele lekkere soepen te bereiden met kip. Hierbij denk ik dan niet aan onze Nederlandse kippesoep, maar eerder aan Coq au Vin, een klassieke Franse soep waarvoor een haantje gebruikt wordt, of Poule au Pot, een zeer gevulde bouillon met kip en groenten.

Verder kan kip op alle mogelijke manieren klaar gemaakt worden als hoofd- gerecht en als je een stukje kip laat afkoelen en in kleine blokjes snijd kan je het ook door een salade mengen. Kip laat zich ook heel goed mengen met allerlei kruidensoorten (denk aan kip-kerry combinaties)

Deze keer heb ik drie kip-recepten opgezocht die samen weer een compleet maal vormen, maar ze zijn ook alle afzonderlijk te gebruiken. De eerste is een maaltijdsoep. Als ik hem gebruik als soep 'vooraf' doe ik er een liter water meer bij. (je hebt dan wel een grote pan nodig)

Title: Schotse maaltijdsoep met kip en prei
Categories: Soepen, Kip
Yield: 1 personen

  1    Kip van ca. 1 1/4 kg.
  1 kg Prei, schoongemaakt en in Ringen gesneden
  1    Laurierblad
  1    Mespuntje tijm
       Zout en peper
200 g  Gedroogde pruimen zonder pit
 50 g  Gort
Breng in een pan met 2 l water de kip met de prei, het laurierblad, de tijm en wat zout en peper aan de kook.
Temper de hittebron, leg het deksel op de pan en laat alles circa 1 uur zachtjes koken tot de kip gaar is.
Haal de kip uit de pan en laat haar afkoelen.
Voeg de pruimen en de gort aan de soep toe en laat alles nog 30 minuten zachtjes koken.
Ontvel de gare kip, neem het vlees van de botten en snijd dit in niet al te kleine stukken.
Voeg het kippevlees aan de soep toe en verwarm het even mee. Geef er vers bruin- of volkorenbrood en boter bij.


Het tweede is kip waarbij je ook heel goed een salade en gebakken (kriel) aardappeltjes kan serveren.
Als bier heb ik 'Hoegaarden' gebruikt. Maar een ander bier, uitgezonderd Heineken, Amstel enz, lijkt me ook best geschikt. Ik denk dat bij voorkeur de ambachtelijk gebrouwen bieren gebruikt moeten worden in de keuken.

Title: Kippebout in biersaus
Categories: Kip, Sauzen, Bier
Yield: 4 personen

2    Uien                                1 tb Rietsuiker
1    Teentje knoflook                    2 tb Azijn (wijnazijn)
2    Dubbele kipfilets                   1    Laurierblad
     Zout                                2 tb Peterselie
     Peper                             1/2 l  Bier *
3 tb Boter                             200 g  Champignons
2 tb Bloem                             1/2    Bouillontablet
Snij de kipfilet in 4 stukken en bestrooi ze met peper en zout. Maak de uien en knoflook schoon. Snij de uien in hele dunne ringen en plet het teentje knoflook.
Laat het bouillonblokje oplossen in 1/4 liter heet water. (probeer het eens, i.p.v. een knoflookknijper even het teentje pletten met de zijkant van een mes en dan in fijne stukjes hakken)

Smelt de boter in een braadpan. Bak de kip in hete boter aan beide zijde bruin en haal ze uit de pan. Bak in het achtergebleven braadvet de uiringen lichtbruin. Strooi er de bloem over, voeg de knoflook toe en laat alles, onder voortdurend roeren, lichtbruin kleuren. Voeg nu ook de suiker, azijn, laurierblad, champignons en de peterselie toe en giet al roerend het bier en de bouillon erbij. Leg de stukken kip terug in de pan en laat het op laag vuur (vlamverdeler) 45 minuten, met het deksel op de pan, zacht stoven.

* tb = eetlepel (TaBlespoon)


Als laatste kiprecept heb ik een salade die ook voor een barbecue-avond geschikt is. Ik had hem ook voor de bewuste barbecue gemaakt. Het is een eenvoudige salade waaraan kip en wat kruiden toegevoegd zijn.

Title: Macaroni-kipsalade
Categories: Kip
Yield: 6 personen

  2    Kippepoten (500 gr)             2 1/2 tb (rode) wijnazijn
       Zout                                1 tb Tomatenketchup
       Peper                             1/2 ts Basilicum
 25 g  Margarine                           4 tb Olie
100 g  Macaroni                          1/2    Kleine kropsla
1/2    Ui
Kip onder koud water afspoelen met keukenpapier droogdeppen. Inwrijven met zout en peper.
In een koekepan margarine verhitten. De kip in 30 min goudbruin en gaar bakken, af en toe keren. op plank koud laten worden. Intussen macaroni koken volgens de gebruiksaanwijzing. Met koud water afkoelen en laten uitlekken.
Ui pellen en heel fijnsnipperen. Doe de ui, azijn, ketchup, basilicum, zout, peper en olie in een schaal en dit tot sausje roeren, helft hiervan in kommetje doen. Door andere helft macaroni scheppen. minstens 30 min laten intrekken. Kippevlees van bot snijden en in blokjes snijden. Kropsla wassen en uitslaan, in reepjes snijden. Aan macaronimengsel toevoegen de kip, kropsla en rest van sausje. Voorzichtig door elkaar scheppen.


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]