Pooh's Magazine editie 7/96
1 augustus 1996
Een dagje naar Madurodam.

Zoals algemeen bekend zal zijn is Madurodam het kleinste, maar beslist ook het leukste stadje van Nederland. Ik heb altijd gedacht dat Veere een klein stadje was, Madurodam is kleiner.

Omdat we deze vakantie niets bijzonders gepland hadden kwam het idee op om Madurodam eens te gaan bekijken.
Zo gezegd, zo gedaan. Omdat we geen echte ochtendmensen zijn, komen we gewoon langzaam op gang, vertrokken we pas om 10.30 uur richting Den Haag. De weg er naar toe was redelijk rustig en ook de route door Den Haag viel mee. Ik ben namelijk niet zo gewend om door een stad te rijden. De entree verliep vlotjes, alleen viel de prijs (Fl 19,50 p.p.) een beetje tegen. Dat we zo laat waren was trouwens niet erg want Madurodam is van 9 tot 23 uur geopend.

Mijn eerste indruk is 'goh, wat klein', maar dat was eigenlijk bekend. Het is tenslotte een miniatuurstad.
Madurodam is netjes aangelegd, mooie wandelpaden en veel waterpartijen. De havens met grote schepen, bruggen en kaden vallen direct al op. Maar ook kleinere partijen met molens en boerderijen zijn leuk om te bekijken. Hee, kijk daar, een dubbeldekkertrein rijdt met een behoorlijk gangetje door het landschap. Er rijden trouwens nog meer treinen en ook de Haagse tram is niet vergeten.
Wat viel er nog meer op? Vliegveld Schiphol met heel veel mooie en behoorlijk grote vliegtuigen van allerlei exotische maatschappijen? Of de Utrechtse Dom als hoogste kerktoren van Nederland? Inderdaad. Maar ook de Kubuswoningen die in Rotterdam thuishoren staan er en Blijdorp, de diergaarde, is er te bekijken.
Het stadhuis van Hilversum en het AVRO-gebouw zijn er te vinden. En de gezellige Utrechtse grachten evenals die van Leiden en Amsterdam. Je vindt er echt van alles.
En wat te denken van nieuwe dingen zoals het hoofdkantoor van Nationale Nederlanden of het ministerie van VROM. Deze steken met kop en schouders boven de andere gebouwen uit. Alhoewel, de Euromast is ook wel erg hoog. Naast deze moderne dingen, er zijn ook nog de Kolencentrale op de Maasvlakte te zien en een ESSO raffinaderij, zijn er ook tal van leuke kleinere, oudere gebouwen te zien.
De Waag en Kaasmarkt te Alkmaar, het stadhuis van Gouda en het Textiel- museum te Tilburg bijvoorbeeld.
Huis ten Bosch, Drakensteijn en Nijenrode zijn voorbeelden van kastelen die ook overal te zien zijn.
Ook modernere zaken als het ontvangststation van de Casema (kabel-TV), het Huis van de Toekomst en het Tikibad van Duinrell in Wassenaar zijn er.

Het is gewoon te veel om op te noemen. Je ziet zo veel en als je behoorlijk doorloop kun je alles in 2 1/2 uur bekijken. Alleen vraag ik me af of je het een beetje bekeken heb.
Heb je bijvoorbeeld die duivenmelker op de Amsterdamse grachten huizen gezien of de beschildering van het Waaggebouw uit Alkmaar?

We hebben er na een lunch in het restaurant nog eens rondgewandeld en weer allerlei nieuwe dingen gezien.

Een ding is me wel opgevallen, je kunt er beter niet met een wandelwagen of rolstoel rond moeten lopen. Verschillende paden zijn nogal smal en je komt er dus moeilijk door.
Verder is het echt een aanrader voor een dag met mooi weer. En als je er toch ben doe je net als wij, sluit je dag af met een terrasje in Scheveningen. Eventjes lekker uitblazen aan zee.

Karin Troost


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]