Pooh's Magazine editie 7/96
1 augustus 1996
Mosselen.

We moeten al lang wachten, normaal zijn mosselen vanaf begin juli te koop. Raar trouwens, vroeger heb ik begrepen dat mosselen en levertraan in de maanden met de R een 'lekkernij' waren :-)

Helaas, door de koude winter zijn de mosselen nog steeds niet te koop. Maar ze beginnen er aan te komen. Volgens onze visboer zou hij, ik schrijf dit stukje op donderdag 25/7, a.s. zaterdag mosselen bij zich hebben.

Ik las trouwens in het A.D. dat je beter nog een paar weken kan wachten want dan zou de kwaliteit beter zijn. De weekdieren schijnen nog last te hebben van de zaadval waardoor het visvlees nog niet helemaal mooi van kleur is. Misschien dat ik nog een paar weekjes wacht.

Er wordt trouwens ook in deze handel tegenwoordig diervriendelijk gewerkt. Want een mossel schijnt ook last te kunnen hebben van stress. En we zijn dan niet zo erg bezorgd om de gezondheid van het diertje, maar we houden er wel rekening mee dat de smaak er op achteruit gaat.

Title: Mosselen
Categories: Vis, Hfd.gerecht
Yield: 2 Personen

2 kg Mosselen
4    Uien
     Peterselie
     Selderie
     Peper
     Zout
Zet de mosselen direct na het kopen in handwarm (20 - 25 graden) water met daarin opgelost wat zout.

Laat vlak voor het koken de mosselen uitlekken.
Pel de uien en snij ze in ringen.
Maak in een grote pan een klein beetje olie warm en bak hierin de uien, peterselie, selderie, veel peper en een beetje zout. Dit bakken moet heel kort gebeuren, de uien en kruiden mogen er niet gebakken uitzien. Voeg de uitgelekte mosselen toe met aanhangend water. Dit moet voldoende zijn.
Laat de mosselen ongeveer 7 - 8 minuten met een deksel op de pan koken. De meeste schelpen moet nu open zijn. Mochten er veel schelpen niet open zijn dan nog een paar minuten langer laten koken. Schelpen die niet open zijn niet gebruiken.
Als je mosterd en azijn door elkaar roer en wat peper er aan toevoeg heb je een lekker dipsausje.


Dit is het allereenvoudigste en toch erg lekker mosselrecept wat ik ken. Wil je wat uitgebreider mosselen eten dan zijn de volgende recepten misschien wel iets.

Title: Mejillones con salsa picante (Mosselen in pikante saus)
Categories: Spaans, Vis
Yield: 4 personen

1 kg Panklare mosselen
3 tb Azijn
1    Middelgrote gesnipperde ui
     Enkele takjes peterselie
     Enkele takjes bladselderie
     Zout
4 tb Mayonaise of slasaus,
2 tb Goudgele mosterd
1 tb Sherry
1 tb Citroensap
4 tb Zoetzure repen paprika uit een potje
     Cayennepeper
     Sojasaus
     Worcestersaus
Bereiding: Breng in een wijde pan een laagje water aan de kook met de azijn, ui, peterselie, selderie en een halve eetlepel zout. Doe de mosselen in de pan en laat het water in de gesloten zo hard mogelijk koken tot alle schelpen open zijn. Zet een vergiet op een kom en laat de mosselen daarin uitlekken. Zeef het kooknat door een fijnmazig zeefje. Roer de mayonaise, de mosterd, de sherry en het citroensap door elkaar en voeg zoveel van het mosselkooknat toe tot de saus dik vloeibaar is. Laat de repen paprika in een zeef uitlekken. Neem de mosselen uit de schelpen. Schep de paprika met de enigszins afgekoelde mosselen door de saus. Voeg naar smaak cayennepeper of soja toe. Garneer het gerecht met een paar mosselschelpen.

Je kunt dit gerecht opdienen met geroosterd brood.


Title: Provencaalse mosselen
Categories: Vis
Yield: 2 personen

  2 kg Mosselen
  1    Ui
  1    Teentje knoflook
  1 tb Olie
  1    Prei
  1    Blik tomatenblokjes op sap
1/2 dl Rode wijn
  1 dl Bouillon
  1    Takje tijm
       Peterselie
Maak 2 kg mosselen goed schoon. Fruit 1 kleingesneden ui met 1 uitgeperst teentje knoflook in 1 eetlepel olie. Voeg 1 in ringen gesneden, kleine prei en 1 blik tomatenblokjes op tomatensap, 1/2 dl rode wijn,1 dl bouil- lon en 1 takje tijm toe.

Kook dit 5 minuten zacht. Voeg de mosselen toe en kook ze in 10 minuten gaar. Strooi er fijngeknipte peterselie over.

p.p.983 Kj/235 kcal/24g E/7g V/15g Kh


Title: Mosselen in knapperig deegjasje
Categories: Bokbier, Vis
Yield: 2 personen

    2    Eieren
  125 g  Bloem
         Zout
         Peper
1 1/2 dl Bokbier
   10    Peterselie (takjes)
         Olie (frituur)
  500 g  Mosselen (gekookt)
    1    Citroen
    1    Limoen
Klop de eieren los. Zeef 100 g bloem erboven en voeg zout en peper toe. Roer alles erdoor. Klop het bokbier erdoor. Voeg net zoveel bokbier toe tot er een luchtig en glad beslag ontstaat. Knip de peterselie erboven fijn.
Verhit de frituurolie tot 175 graden. Wentel de mosselen door de rest van de bloem, haal ze door het beslag en bak ze in enkele minuten goudbruin. Laat ze op keukenpapier uitdruipen. Snijd de citroen en limoen in parten en geef deze erbij.


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]