Welke vaardigheden moet ik gebruiken?

Dit is afhankelijk van het type personage dat men wil spelen. Bekijk de voorbeeldpersonages onder de link "personages" links om enig idee te krijgen wat zinnige vaardigheden zijn om te leren. Om een paar algemene tips te geven:
  • Niet alle vaardigheden zijn even zinvol. Er zullen zonder twijfel veel mensen zijn met een ambacht of erg hoge rang autorijden, maar voor een avonturier zijn deze vaardigheden niet altijd even zinvol.
  • Negeer alle magische vaardigheden als men toch niet wil kunnen toveren. Als men dat wel wil, vergeet niet ook de achtergrondsoptie Magisch Talent te kiezen en zorg voor een hoge rang toveren.
  • Voor krijgers zijn vooral vechten en daarna Oefening: vechten, Kennis: vechten en Overleven van belang.
  • Houdt rekening met de genoemde handicaps. Als men veel punten in een handicap mist zal men nooit goed in de gebruikte vaardigheid worden.

De vaardigheid die ik wil leren staat er niet bij ....

De dertig vaardigheden dekken bij elkaar zo ongeveer alle mogelijke acties die een personage in een verhaal zou kunnen doen. Maar het is een beginnende speler niet altijd duidelijk welke actie onder welke vaardigheid valt. Ook hier een paar tips:
  • Kijk onder de vaardigheid die er het meest onder valt. Zo valt Zwaardvechten onder Vechten, dit ligt nog wel voor de hand. Zoiets als klimmen valt onder Sport, ook nog wel voorstelbaar, maar het dragen van Harnas valt onder Belasting, Biologie is te omschrijven als Kennis: Boer en het vliegen in een straaljager onder Rijden. Deze dingen liggen wat minder voor de hand.
  • Op dezelfde manier zijn veel bekende magische effecten onder gebracht bij de magische vaardigheden. Een spreuk om iemand te vertragen is een voorbeeld van een gebruiik van Zwarte magie: vervloeking, het gebruik van een vuurbal iets voor Creatie, Oproeping of Telekinese en vliegen iets wat onder Teleportatie past. Houdt er bovendien rekening mee dat magiers welke helemaal niet kunnen vechten niet kunnen vechten, ook al kunnen ze een geweldige vuurbal gebruiken.
  • Lees in gevalvan twijfel de voorbeelden door die bij de vaardigheden worden genoemd.
  • Een verkeerde keuze is in het begin geen ramp. De meeste spelleiders vinden het prima als een speler de vaardigheden van zijn of haar personage nog wat aanpast.