Aanvallen
Iedere aanval wordt afgehandeld in vijf duidelijke stappen:
  1. De aanvaller vertelt welk doel binnen zijn bereik hij aanvalt.
  2. De aanvaller kiest de toepassingen van de vaardigheid Vechten hij gebruikt en meldt dit aan de verdediger.
  3. De verdediger kiest vervolgens welke toepassing van Vechten hij gebruikt om te verdedigen en meldt dit aan de aanvaller
  4. De aanvaller voert de test uit door een gevechtskaartje te trekken. Pas dan wordt bekend hoe hoog de aanval of verdediging van de tegenstander is
  5. Op de kritieke wondentabel kan worden berekend wat de gevolgen van een succesvolle aanval zijn.
Stap 1: bereik
Een mêleeaanval is altijd gericht op een tegenstander in een veld recht of schuin voor je. In het onderstaande overzicht kan de blauwe pion alle andere pionnen aanvallen, maar niet een pion op een ander veld.


Bij een afstandsaanval moet het doelwit zichtbaar zijn en niet worden afgeschermd door muren en andere tegenstanders. De spelleider bepaald wanneer dit het geval is. Het schootsbereik begint op het veld waar de schutter staat en gaat vandaar 45 graden.

In het bovenstaande schema kan een schutter iedereen in het lichtgele gebied raken. De andere (rode) pionnen staan buiten het schootsbereik of worden gedekt door een muur of een ander persoon. De spelleider bepaalt of iemand een doelwit kan zien en of hij er op kan richten.
Een afstandswapen heeft een bepaald maximum bereik waarbinnen je er nog goed mee kan mikken. Het is vaak nog wel mogelijk verder te komen, maar door het gebrek aan precisie is het meer geluk dan vaardigheid als je de ander dan nog raakt. Daarnaast hebben afstandswapens een minimum bereik. Het is dan niet mogelijk om binnen dit minimum bereik goed te mikken, bijvoorbeeld omdat het wapen te zwaar is om op een snel bewegend doel te richten. Ieder afstandswapen kent daarnaast een verval: bij een afstand van een bepaald aantal BP wordt de aanvalsrang minder. Een verval van ½ betekent bijvoorbeeld dat per hele twee BP afstand verder dan het minimum bereik de aanvalsrang een punt afneemt. Afstanden worden altijd gemeten in BP van een normaal lopend persoon. In het bovenstaande voorbeeld is de afstand tot de verschillende raakbare doelen 6, 7 en 8 BP.

Granaten hebben een bepaald bereik in alle richtingen. Dit bereik wordt aangegeven met een “radius”. Dit is het aantal BP in alle richtingen waarin de ontploffing effect heeft. Een granaat met een radius van nul heeft alleen effect op het veldje waar hij ontploft, maar een radius van 2 bestrijkt al bijna een vierkant van 5 bij 5 velden met de granaat in het midden. Hieronder staan de getroffen gebieden van een granaat met 0, 1 en 2 radius weergegeven op een rechthoekig veld:

Sommige granaten hebben een wat ander bereik en oppervlak dan de standaardgranaat. Een voorbeeld hiervan is een vlammenwerper. Deze heeft een bereik van een aantal BP in rechte lijn. Hiertoe trekt men eenvoudig een lijn tussen de gebruiker en het midden van een veld welke het gewenste aantal BP afstand ligt. Ieder veld wat door de lijn wordt doorsneden wordt wordt vervolgens geraakt door de aanval. De meeste granaten worden geblokkeerd door muren.

Stap 2: kies een type aanval.

Bij de vaardigheid “vechten” staan meerdere mogelijk soorten aanvallen en verdedigingen vermeldt. In deze stap kiest de aanvaller een van de mogelijkheden. Een aanval kost AP en eventueel BP. Als de aanvaller deze punten niet heeft kan hij deze aanval niet uitvoeren.

Stap 3: De verdediger kiest verdediging

De verdediger kiest de verdediging welke hij wil gebruiken, of hij extra AP wil uitgeven aan terugtrekken of het ophoger van zijn drempel en betaalt hier een hoeveelheid AP en/of CN voor. Verdedigen is niet verplicht, maar als een personage niet verdedigd wordt de aanval geacht een moeilijkheid van 0 punten te hebben.
De verdediger is niet helemaal vrij in de keuze van de soort verdediging:
  • Richting van de aanval. Een blok- of pareeractie werken alleen tegen vijandelijke aanvallen uit de volgende richtingen:

    Van links naar rechts: blokken met een schild in de linkerhand, pareren met een wapen in de rechterhand en pareren met een tweehandig wapen.
  • Een pareerverdediging werkt niet tegen afstandswapens en kan alleen met een meleewapen worden uitgevoerd.
  • Men kan niet pareren met een afstandswapen tenzij dit wapen ook als meleewapen bruikbaar is.
  • Een blokverdediging werkt alleen in combinatie met een schild.
  • Ontwijken kan tegen melee- en afstandsaanvallen vanuit alle richtingen.
  • Tegen een granaataanval helpt alleen terugtrekken en AP uitgeven aan het verhogen van de drempel.
Stap 4: bepaal toeval
Met een 20-zijdige dobbelsteen

Stap 5: bepaal de plaats waar geraakt wordt. Dit bepaalt de drempel.

Stap 6: Bereken het resultaat.

Dit wordt uitgevoerd op dezelfde manier als een normale test: (talent + vaardigheid - handicaps - geluksfactor - moeilijkheid (verdediging))/drempel.
De drempel wordt bepaald door de vraag WAAR er geraakt wordt. Diervoor wrodt met drie normale dobbelstenen gegooid en wordt de volgende tabel gevolgd:

3: Hals
4: Gezicht
5: Schedel
6: Hand
7: Onderarm
8: Bovenarm
9: Schouder
10: Borst
11: Hart
12: Maagstreek
13: Onderbuik
14: Lende
15: Dij
16: Knie
17: Scheen
18: Voet
Bij een resultaat van -1 of lager is de aanval mis.
Bij een resultaat van 0 berliest de verdediger 1 CO, als hij of zij daar over beschikt.
Bij een resultaat van hoger dan nul verliest de verdediger punten van een talent (zoals in bovenstaade afbeelding en moet er een test van de vaardigheid Overleven: kritiek effect gemaakt worden. Dit kan onder meer tot gevolg hebben dat de verdediger extra punten van een talent verliest, valt, zijn wapen verliest enzovoorts. Zie hiervoor onderstaande link:
Overleven: kritiek effect.
Los hiervan sterft een personage indien zijn GE of WI lager wordt van -10.

Het effect van granaten

Granaten kunnen veel schade doen, maar de manier waarop hun schade wordt bepaald wijkt af van een normale aanval. De schade van een heeft weinig te maken met de bekwaamheid van de gebruiker: de granaat doet simpelweg een hoeveelheid schade in een bepaald gebied. `Wat helpt zijn terugwijken (verhoogt de verdedigende rang), het ophogen van drempel (AP) en het dragen van een goed harnas.
Voor de plaats waar het doelwit door een granaataanval geraakt wordt worden drie wondplaatsen genomen: ze worden bepaald door worp van een d, een d+5 en een d+10. Er wordt dus 3x gegooid. De schade van deze drie wonden wordt bij elkaar opgeteld.
De meeste granaten worden naar de tegenstander gegooid. De granaat kan over een afstand van KR/(gewicht granaat) worden gegooid en kost 4 AP.